Spor la șofat! Lărgirea străzilor din zona Platinia le îngustează, de fapt

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     3505 Vizualizări.  

Primăria pregătește o reconfigurare a circulațiilor rutiere în zona Platinia. Proiectul este mare, urmează să se deschidă un culoar dinspre strada Moților către Uzinei Electrice, utilizându-se un nou pod, care se va construi peste Canalul Morii. Sunt propuse mai multe exproprieri, pe strada Mărginașă, peste drum de Platinia și pe cele două maluri ale Canalului Morii.

Media9 a publicat o serie întreagă de articole pe tema investiției din zona Platinia. Le găsiți AICI.

Numai că, după lungi dezbateri, lărgirea arterelor va duce la mai puțin spațiu pentru automobile. Ultimul plan a fost publicat pe website-ul Primăriei.

Nu mai este nevoie să vă spun că Primăria le cere tot mai direct clujenilor să își lase mașinile acasă. Așadar, pe strada Moților și pe Calea Mănăștur vor exista benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun și piste de biciclete (pe ambele părți, pe Calea Mănăștur și pe Oțetului, doar pe partea sudică în cazul străzii Moților; pe Mărginașă nu există).

Ce mai rămâne pentru automobile? Câte o bandă pe sens, adică mai puțin decât acum. În clipa de față sunt câte două benzi pe ambele sensuri. La intersecții a fost gândită și câte o bandă de viraj spre strada Oțetului. Culmea, această stradă nouă este cea mai largă în noua configurație, întrucât nu conține benzi dedicate pentru transportul în comun.

Încă nu s-a anunțat cum se vor realiza circulațiile pe strada Moților, între arterele Coșbuc și Alecsandri. În mod normal, și acolo vor fi benzi bus. Dar se creează o inegalitate: cinci benzi spre centru (două pe Clinicilor, una pe Moților, două pe Cardinal Iuliu Hossu, respectiv doar trei spre Mănăștur – una pe Moților, două pe Splaiul Independenței); posibil să aflăm că, pe Moților, raportul benzilor va fi 3-1 (2-0 fără autobuze).

Vestea bună este că, odată legate benzile bus, se va ajunge din Mănăștur până în centru foarte rapid. Probabil că multă lume va decide să renunțe astfel la automobil. Realizarea proiectului durează însă, nu este ceva care se va termina prea rapid; șoferii mai au probabil la dispoziție cel puțin doi ani ca să circule în configurația de astăzi a intersecției de la Platinia.

About