Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa a fost reacreditat. A obținut un punctaj neașteptat de mare

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     798 Vizualizări.  

Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a fost reacreditat, fiind reîncadrat din categoria a V-a în categoria a II-a de acreditare.

Alin Tișe: „Este o reușită care ne bucură”

 „Este o nouă reușită care ne bucură, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un spital care activează în domeniul bolilor psihice și care gestionează bolnavi cronic. Această acreditare dovedește, o dată în plus, că totalitatea investițiilor realizate de către forul administrativ județean, împreună cu profesionalismul personalului, constituie formula ideală ce stă la baza unui act medical de cea mai înaltă calitate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj.

Potrivit unui comunicat transmi presei de reprezentanții CJ Cluj, activitatea de evaluare a presupus analiza unui număr de 1.258 de indicatori. Prin acești indicatori, membrii comisiei au măsurat gradul de asigurare și îmbunătățire continuă a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului.

Spitalul din Borșa a obținut un punctaj de 86,93%

În urma procesului de analiză și evaluare a tuturor criteriilor, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa a obținut un punctaj de 86,93%.

Unul dintre factorii care a influențat în mod pozitiv obținerea acestui rezultat a fost pavilionul ultramodern, nou construit și finanțat integral de către Consiliul Județean Cluj. 

Imobilul cu regimul de înălțime D+P+2E dispune de facilități si dotări de ultimă generație: cabinet medical și de tratament la fiecare etaj, bloc alimentar nou, sală de recreere la fiecare nivel, 27 de saloane și personal medical de specialitate. Totodată, în cadrul spitalului există o farmacie cu circuit închis, o sală de mese, o spălătorie, precum și alte spații de depozitare.

Nu în ultimul rând, un alt factor care a contribuit la obținerea noii acreditări a fost existența Proiectului tehnic și a documentațiilor necesare pentru edificarea de către Consiliul Județean Cluj a unui nou pavilion, cu regimul de înălțime P+2E.

În august 2019, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa a fost în centrul unui scandal care a bulversat o țară întreagă. 

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a vizitat pavilionul vechi în care funcționa spitalul din Borșa, județul Cluj, pe fondul discuțiilor intense despre modul în care funcționează aceste unități sanitare.

„N-am văzut așa ceva în niciun film horror!”

„Am vizitat astăzi (20 august 2019 – n.r.) Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj, administrat de Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe! Nu am văzut așa ceva niciodată, nicăieri, în niciun film horror! 179 de bolnavi cu probleme psihice înghesuiți în camere insalubre, într-o clădire veche de 200 de ani, retrocedată Bisericii Reformate de către moștenitorii familiei Banffy.

22 de bolnavi într-o cameră. Un infern al mizeriei cu neputință de descris în cuvinte. Voi reveni cu imagini video din această Casă a Ororilor unde, statul român, își bate joc de bolnavi de peste 60 de ani!”, a relatat deputatul.

„Personalul medical mi-a mărturisit că în acest univers al GROAZEI nu a intrat până astăzi niciun deputat, niciodată!

Adevărul descoperit este unul crunt, dureros, năucitor, bolnavii psihici din România sunt tratați mai rău ca animalele. Nu am văzut în viața mea atâta mizerie și dezumanizare. Personalul acestui infern al groazei lucrează în condiții extreme, sunt adevărați eroi”, a transmis, pe contul său de Facebook, parlamentarul de la USR .

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.