Șerban Țigănaș critică activitatea din comisia de urbanism: „Unii intervin doar acolo unde au interese”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã  

Arhitectul Șerban Țigănaș, membru al Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, lansează o critică directă asupra modului în care funcționează această structură consultativă. Acesta semnalează lipsa de implicare reală a unor membri ai comisiei, în special arhitecți, și denunță un climat în care proiectele majore sunt tratate cu o tăcere suspectă.

Participare formală, implicare selectivă

Numit în comisie în acest an, în calitate de reprezentant al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Țigănaș spune că unii membri participă doar cu numele la ședințele CTATU:

„Problema este că mulți dintre oamenii importanți, competenți, care fac parte din această comisie nu participă efectiv, sunt online, dar nu au nici măcar camera video pornită. Așteaptă, au o țintă din agenda de lucru. Sunt, să zicem, 8-10 proiecte în ziua respectivă, dar ei intervin la 1-2 pe care le consideră importante și cu care au o anumită relație.”

Țigănaș adaugă că, în aceste condiții, doar o mână de membri ajung să analizeze și să comenteze toate proiectele prezentate:

„Ne trezim 3-4 oameni, pe care îi felicit că fac treaba asta, care vorbim doar noi. Intervenim la toate proiectele, pentru că de aia suntem chemați acolo: să ne spunem părerea, chiar și atunci când n-avem o părere critică – să spunem da, proiectul este în regulă, trebuie promovat.”

Proiecte majore, tăcere deplină

Arhitectul a remarcat că exact în cazul marilor proiecte de restructurare urbană – acelea care transformă foste platforme industriale în mii de apartamente – implicarea marilor nume din comisie a fost, paradoxal, nulă:

„La ședințele la care am participat au existat câteva proiecte vedetă: REMARUL, Armătura, platforme industriale care se restructurează și se fac mii de apartamente. Or taman la aceste proiecte, marii maeștri ai urbanismului din România, din Cluj-Napoca, onorată să fie competența lor, nu au spus nimic. Nici că e bine, nici că e rău.”

O muncă neplătită, dar solicitantă

Țigănaș subliniază și efortul logistic și profesional cerut de participarea în comisie, în lipsa unui cadru de sprijin decent. Deși ședințele sunt din ce în ce mai frecvente – uneori săptămânale – și durează câte opt ore, membrii comisiei nu beneficiază de facilități minime:

Specialiștii din comisie nu sunt pensionari, ci profesioniști activi. Conform legii, sunt voluntari, adică nu sunt plătiți pentru consilierea arhitectului-șef. Dar nu li se asigură nici măcar parcarea gratuită la Primărie, în condițiile în care 8 ore de parcare în parkingul Primăriei costă peste 100 de lei.

About