SeaClear, robotul realizat cu ajutorul unor cercetători de la Universitatea Tehnică, a fost testat cu succes în Croația

Autor  admin   în       10 luni în urmã     1739 Vizualizări.  

Un sistem robotic făcut pentru a curăța deşeurile de pe fundul mării a trecut cu succes primele teste, în condiţii reale, în apele din apropierea oraşului Dubrovnik, Croaţia.
Robotul a fost realizat cu ajutorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.
Sistemul de curăţare, care funcţionează în mod similar cu aspiratoarele-robot de acasă, a fost capabil să vadă deşeurile de pe fundul mării şi să se deplaseze spre ele.

Robotul SeaClear

„Am mers într-o zonă turistică din Croația, insula Lokrum de lângă Dubrovnik, care este unul dintre primele locuri pe care dorim să le curățăm odată ce sistemul SeaClear va fi pe deplin operațional”, a transmis profesorul Lucian Bușoniu, coordonatorul echipei românești.

Primul deșeu „oficial”: un pet

Cu ocazia acestui prim test, robotul SeaClear a adus la suprafață și primul deșeu „oficial”: o sticlă de plastic.
„Conceptul este simplu în esenţă și nu se deosebește cu mult de roboțeii de curățenie de acasă. Firește, e un pic mai scump și cere un pic mai multă lume pe lânga el”, a mai spus profesorul clujean.

Opt parteneri din cinci țări

SeaClear este un proiect european finanțat prin programul Orizont 2020 – iar echipa proiectului are opt parteneri din cinci țări.
Această serie de teste reprezintă un mic pas spre obiectivul umanităţii de a curăţa, printr-o soluţie rentabilă, fundul mărilor şi oceanelor. Potrivit Centrului Infoeuropa. aici se găsesc peste 90% din deşeurile marine.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.