Scump, domne, scump. Bulevardul căruia i-a “sărit” prețul

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1188 Vizualizări.  

Prețurile la materiale au sărit în aer, pe fondul inflației, așa că administrațiile publice au mari probleme cu derularea unor lucrări licitate înainte de pandemie. Este și cazul Clujului. Valoarea execuției pentru Bulevardul 21 Decembrie a crescut, iar Primăria trebuie să aprobe o majorare a tarifelor, pentru ca zona centrală să nu rămână în șantier. De altfel, lucrările sunt avansate și ar trebui să se termine în circa două luni.

Consilierii locali urmează să aprobe luni noii indicatori tehnico-economici pentru acest proiect. Iată, valoarea este de peste 50 de milioane de lei, plus TVA.

Inițial, proiectul a fost evaluat la 47,4 milioane de lei, iar cu TVA s-a ajuns la 56,3 milioane, adică aproape 12 milioane de euro. Diferit s.r.l. a câștigat licitația cu o sumă mai mică, în jurul a 42 de milioane de lei, plus TVA. Cu inflația, suma crește cu opt milioane de lei, adică în jur de 1,8 milioane de euro. 

Planșa noului Bulevard 21 Decembrie a fost desenată de arhitecții de la Planwerk.

1.698

de metri liniari au intrat în modernizare, pe B-dul 21 Decembrie . Sunt vizați și 62 de metri liniari de pe strada David Ferenc. 43.130 metri pătrați are suprafața totală pe care se va interveni.

Realizarea unor piste de biciclete și a benzilor pentru mijloacele de transport în comun au fost prioritatea zero. Stațiile Companiei de Transport Public vor fi și ele modernizate.

Este în șantier scuarul în fața Bisericii Sf. Petru, unde va fi instalat mobilier stradal.

S-a pierdut o bandă de circulație generală pe tronsonul The Office – Regionala CF. Au fost patru, acum sunt doar trei.

FOTO: Intersecția 21 Decembrie – Paris

Au fost prevăzute stații de încărcare a mașinilor, bicicletelor și trotinetelor electrice, se va crea un aliniament de arbori, cu sistem automat de irigație, se vor instala băncuțe care vor capta energia solară și vor fi dotate cu prize USB.

S-au instalat sisteme de monitorizare a traficului: “unda verde” se realizează prin comunicarea unor senzori din asfalt cu semafoarele, iar municipalitatea a dorit inclusiv un sistem de depistare a șoferilor care trec pe lumina roșie a semaforului. Va fi montat și un sistem de supraveghere video CCTV. Trotuarele au fost lărgite atât cât se poate și vor fi pavate cu granit.

Iată ce dotări include modernizarea Bulevardul 21 Decembrie:

  • Sisteme de iluminat pentru pietoni/benzi autobuz+biciclete/carosabil – 116 bucăți
  • Sisteme de iluminat pentru trecerile de pietoni – 33 de bucăți
  • Conector subteran pentru evenimente – o bucată
  • Conector pentru iluminat arhitectural – 6 bucăți
  • Stație încărcare auto (taxi) – două locuri
  • Stație încărcare biciclete și trotinete electrice – 60 de locuri
  • Bănci cu prize USB – 23 de bucăți
  • Sisteme de afișaj public și orientare turistică – 23 de bucăți
  • Cișmele – 8 bucăți
  • Arbori cu sistem cu senzori pentru udare automată – 23 de bucăți

Sistem integrat ITS (semaforizare):

  • Subsistem de comunicație prin fibră optică și canalizație electrică pentru alimentare echipamente
  • Subsistem de management al traficului (semafoare, dispozitiv acustic avertizare pietoni, senzori trafic)
  • Subsistemul de supraveghere video (CCTV)
  • Subsistemul de depistare a trecerii pe culoarea roșie a semaforului (cameră “speed-enforcement”, camera ANPR – supraveghere benzi dedicate transportului public, cameră video analiză pietoni/bicicliști)

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.