Sat de vacanță pe trei hectare, avizat negativ. Arhitecții s-au temut că transformă căsuțele în case de locuit

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     2147 Vizualizări.  

În județul Cluj urmează să se construiască un sat de vacanță pe 3,2 hectare. Investitorii au ales comuna Iara (satul Cacova Ierii, zona Izvorul Păducel) pentru unitatea de cazare. Urmează să se construiască 28 de căsuțe cu parter și etaj, teren de sport și două piscine, una pentru adulți, alta pentru copii. Totul înconjurat de multă vegetație. În metri pătrați, pentru sport sunt rezervați 3.500, zona centrală comună are 4.000, circulațiile, 3.000. Proprietatea va avea și un restaurant.

Planul arată foarte bine, dar comisia de urbanism a consiliului județean nu s-a grăbit să îi acorde aviz favorabil. Explicația este că, la marginea proprietății, apar pe planșă drumuri care asigură accesul auto la fiecare casă. Asta în condițiile în care există o parcare comună mare, chiar la accesul pe proprietate. Arhitecții din comisie s-au gândit că satul de vacanță ar urma să devină, de fapt, un cartier de locuit. Ca urmare, au dat aviz nefavorabil și au invitat proiectantul să elimine acele drumuri. Când stai la cășuță, nu ai nevoie să ții mașina parcată până în fața geamului.

Proiectul este abia la faza studiului de oportunitate și a introducerii terenului în intravilan, lucru acceptat de Primăria comunei Iara.

Cacova Ierii nu este neapărat o zonă turistică, nu se distinge prin obiective impresionante, însă poate deveni de acum înainte, odată cu apariția noului sau de vacanță.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.