S-au predat. Au renunțat la proiectul park&ride și îl lasă Primăriei

Autor  Tudor Știrbu   în       10 luni în urmã     984 Vizualizări.  

Consilierii județeni au votat, în ședința ordinară de joi, cu 36 de voturi, transmiterea imobilului–teren situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Traian Vuia nr. 149-151, din proprietatea CJ Cluj în proprietatea muncipalității. 

Aici administrația locală și-a exprimat intenția de a realiza un „Park and ride”, amenajări exterioare, realizare acces, deviere reţele, spaţii pentru mijloacele de transport public, bike-sharing şi alte lucrări necesare obiectivului principal.

De ce „park and ride” pe Traian Vuia

„Oportunitatea emiterii actului administrativ al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca a reieşit din necesitatea reducerii factorilor poluanţi la nivelul municipiului, unul dintre aceştia fiind reprezentat de traficului auto.

O soluţie o reprezintă crearea şi dezvoltarea unor spaţii de parcare, situate la periferia localităţii, cu acces la principalele căi de circulaţie şi la mijloacele de transport în comun, concept denumit „park and ride”.

În vederea implementării conceptului menţionat, a fost necesară identificarea unui spaţiu care să corespundă cerinţelor tehnice ale obiectivului de investiţii, respectiv situarea la periferia localităţii, accesul din şi la căile principale de circulaţie, accesul la mijloacele de transport în comun, suprafaţă mare a terenului etc.

Imobilul astfel identificat este situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Traian Vuia nr. 149-151, în proximitatea Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj-Napoca,  are o suprafaţă de 48501 mp, este înscris în CF nr. 338817 Cluj-Napoca, nr. Cad. 338817 şi se află în proprietatea publică a Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

Un proiect de interes local

Ca urmare a trecerii din domeniul public al Judeţului Cluj în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca, imobilul va continua să fie de interes public local, respectiv pe suprafaţa acestuia se va construi obiectivul “Park and Ride”.

Sistemul de tip “park and Ride”se realizează în baza protocolului de colaborare între județul Cluj și municipiul Cluj-Napoca, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca nr. 855/2018 şi prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 191/2018.

El a fost încheiat pentru stimularea mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport public, implementarea acestui concept fiind cuprinsă ca și acțiune prioritară în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană pentru Zona Metropolitană Cluj-Napoca – Crearea de facilități park and ride pe teritoriului Zonei Metropolitane”, se arată în motivarea solicitării făcută de municipalitatea clujeană.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.