România, fă sport! Modelul Clujului, propus spre multiplicare

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     862 Vizualizări  

Clujeanul Ovidiu Cîmpean, candidat al PNL pentru Camera Deputaților, lansează o propunere menită să îi atragă către sport pe tinerii din România. El dorește inițierea unui program național de investiții pentru 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐛𝐚𝐳𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢. Modelul le este cunoscut clujenilor: baza sportivă din cartierul Gheorgheni.

Ovidiu Cîmpean este director în Primărie, responsabil cu atragerea de fonduri europene; el conduce și CIIC, Centrul de Inovare și Imaginație Civică, unde se „rafinează” ideile municipalității, cu ajutorul specialiștilor din societatea civilă.

Propunerea seamănă într-o oarecare măsură cu cea a lui Adrian Năstase, 400 de săli de sport. Între 2000 și 2004, guvernul Năstase a cheltuit 167,5 milioane de euro, bani proveniți de la bugetul de stat și dintr-un împrumut extern, pentru a construi aceste săli. Unele dintre acestea au fost devenit niște hale neutilizabile încă de la inaugurare.

Cîmpean (foto jos) recunoaște că proiectul său aduce cu cel al lui Năstase, dar spune că bazele sportive își vor arăta utilitatea: „Este nevoie de ele pentru sportul de masă. Poate fi și un punct de plecare spre sportul de performanță, dar cea mai importantă calitate este că va contribui la starea de sănătate a populației”.

Cum anume se va putea pune în practică? Prin introducerea în legea bugetului, prin implicarea Companiei Naționale de Investiții și prin colaborarea cu administrațiile publice locale. „Noi va trebui să facilităm aceste investiții prin conturarea cadrului legal”, a subliniat liberalul.

Bazele sportive se pot realiza și din fonduri europene, prin programe de regenerare urbană (investiții în spații verzi). Practic, acesta este mecanismul prin care Clujul intenționează să își construiască o nouă bază sportivă în cartierul Borhanci, inclusă într-un parc.

Baza sportivă Gheorgheni a fost finalizată în decembrie 2016. Ea se întinde pe 9,4 hectare, pe locul unde anterior este o pistă de karting, și a costat 20,2 milioane de lei, fără TVA. Investiția a fost derulată de Compania Națională de Investiții. În Gheorgheni sunt terenuri de mini-fotbal, tenis, baschet, badminton, beach-volley, sală de popice și tenis de masă, piste de alergare și de biciclete/role, spații de joacă și de fitness. Primăria a decis ca accesul în baza sportivă să se facă gratuit, pe baza unei programări prealabile pe o aplicație dedicată.

În iulie 2019, și Guvernul Dăncilă anunțase realizarea a 406 terenuri de sport, cu 298 de milioane de euro. Au fost prezentate atunci cele 3 proiecte tip ce vor fi implementate. Valoarea estimată pentru baza sportivă de tip 1 era de 1,7 milioane de euro, pentru cea de tip 2 – 0,40 milioane euro, iar valoarea estimată pentru o bază sportivă destinată nevăzătorilor era de 57.500 de euro.

About