România a depășit oficial Ungaria

Autor  admin   în       6 luni în urmã     944 Vizualizări.  

Biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat a confirmat miercuri cifrele: PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6% din media UE, în timp ce în România, el a fost de 76,7%. Cu alte cuvinte, a devenit oficial faptul că România a depășit Ungaria atunci când vine vorba despre cel mai cunoscut indicator de dezvoltare, scrie Libertatea, citând publicația maghiară Portfolio.hu.

Analiza Portfolio arată că, în timp ce Ungaria a recuperat rapid decalajul față de media UE în ultimul deceniu, România a recuperat diferența într-un ritm și mai rapid. În 2013, România avea un PIB pe cap de locuitor de 54,6%, dar până în 2022 se va apropia de 77%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 22 de puncte procentuale – una de 2,5 ori mai mare decât cea a Ungariei. În privința aceluiași indicator economic – PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) – doar 5 state membre UE se mai află în urma Ungariei: Letonia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgari, mai notează Portfolio. Pe baza ritmului de recuperare a decalajelor, nu este exclus ca, în timp, letonii și croații să depășească și ei economia maghiară, arată analiza.

Economistul Ákos Péter Bod, fost guvernator al băncii centrale și contributor Portfolio, a scris anterior că, cel mai probabil, din cauza recesiunii economiei maghiare de anul acesta, se așteaptă ca avansul României să crească. Ákos Bod mai explica recent că România a ajuns din urmă Ungaria și din cauza corupției de la Budapesta și a lipsei de concurență.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.