Respins! Proiectul cu hotel de 5 etaje, SPA și piscină n-a trecut de Comisia de urbanism. Arhitectul șef: „Îmi pare rău, dar arată ca blocurile din Piața Cipariu”

Membrii Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj au dat un aviz nefavorabil, în ședința de joi, 2 februarie, unui proiect imobiliar care se referă la construcția unui hotel cu 5 etaje, cabane și locuințe pe o suprafață de aproape 3,5 hectare în localitatea Mărișel, în apropierea pârtiei de schi.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a fost cel mai critic la adresa acestui proiect. Hotelul de 5 etaje prezent în documentație l-a deranjat și de data asta. Spun „și de data asta” pentru că proiectul se află pentru a treia oară în ședința Comisiei de urbanism de la CJ Cluj.
Proiectul a mai fost prezent în ședința Comisiei de urbanism și în primăvara anului trecut. Așa arăta atunci când a fost din nou respins. Randări: Uber Hause
Hotel P+5 cu SPA
Proiectul cuprinde un hotel P+5 E cu săli de evenimente, teren de baschet/fotbal, teren de tenis, spa, piscină.
Documentația prezentată în ședința CTATU de către arh. Andrei Pascu de la biroul Specific Urban se află acum în faza de „studiu de oportunitate PUZ – introducere teren în intravilan pentru construire imobile cu funcțiuni de locuire individuală, unități de cazare/turism cu funcțiuni adiacente”.
Potrivit memoriului explicativ, zona studiată cuprinde terenurile care au generat documentația de față si vecinătățile acestuia. Terenurile sunt situate în localitatea Mărișel, comuna Mărișel, județul Cluj. Conform PUG Mărișel, imobilele se află în extravilanul localității.
34.565
de metri pătrați este suprafața totală a parcelelor care fac obiectul acestei investiții.
Terenurile care au generat documentația de urbanism PUZ au o suprafață totală de 34.565 mp, din care aproximativ 782 mp propuși pentru modernizarea tramei stradale rezultând o suprafață de 33.782.79 mp.
CITAT
„Zona studiată se află în proximitatea pârtiei de ski Mărișel, la o distanță de 5 minute cu mașina și 20 minute de mers pe jos. De asemenea, relieful zonei poziționează zona la o altitudine mai mare față de pârtie, oferind o perspectivă directă către aceasta și oportunități de dezvoltare din punct de vedere turistic și de valorificare a cadrului natural”.
Criticile arhitectului șef al județului: „Cinci etaje în Mărișel?”
După prezentare, a intervenit arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, care a criticat în special hotelul de 5 etaje. El a fost de părere că proiectul din Mărișel arată ca blocurile din Piața Cipariu din Cluj.
DECLARAȚIE
„Ne dorim cinci etaje în Mărișel? Ce-ar justifica un asemenea proiect în Mărișel, pentru că este evident că n-avem P+5 în Mărișel? În momentul în care venim în zona rurală, montană, trebuie să vedem cum ne încadrăm. Strică sau nu strică specificul? Se încadrează sau nu cu zona? Este a treia oară când veniți cu acest proiect. Și de fiecare dată l-am respins. Părerea mea este că dacă nu schimbați ceva, pierdeți vremea dumneavoastră și a noastră cu un asemenea proiect. Îmi pare rău că trebuie să vă spun, dar mie îmi dă senzația unor blocuri din Piața Cipariu”.
Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.
Frumoasele blocuri din Piața Cipariu. Frumoase?
La final, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care conduce (și) ședințele CTATU de la județ, a propus un afiz nefavorabil. Tișe i-a recomandat proiectantului ca în viitoarea ședință când se prezintă să reducă regimul de înălțime al hotelului și să regândească arhitectura în context cu zona. Proiectul a fost respins cu 7 voturi.
Cu cine se învecinează proprietatea:
- la nord – drum de pământ;
- la est – drum de pământ;
- la vest – nr. cad. 50746, nr. Cad..50747 și drum de pământ de-a lungul terenului studiat cu nr. cad. 52746;
- la sud – drum de pământ.
Accesul carosabil și cel pietonal principal se realizează din drumurile publice neasfaltate, situate la estul, nordul, sudul și parțial la vestul zonei de studiu formată din terenurile care au generat studiul de oportunitate.
În zonă există rețea publică de alimentare cu apă menajeră și potabilă furnizată de Primăria Mărișel. Pe lângă rețeaua publică de apă, există si rețea de energie electrică furnizată de Electrica Transilvania.
Beneficiarii acestei investiții sunt Traian Puiu Florescu, Cristian Sebeni, Dan Ciprian Vălean și Claudiu Zirbo.
Proiectantul lucrării este s.c. Specific Urban s.r.l.