Proiectul Parcul Feroviarilor, în linie dreaptă. Când ne vom bucura de el

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     1935 Vizualizări  

Zona Piața Abator este plină de proiecte interesante. Mall, clădiri de 14 și 22 de etaje și, iată, un parc spectaculos, de peste cinci hectare, completat de amenajarea malurilor Someșului și de modernizarea unei străzi, adică încă aproape două hectare. Zona plină acum de buruieni va fi una de top a Clujului, cu prețuri de lux, pe de o parte, dar și cu trafic rutier hiper-aglomerat, pe de alta. Pregătirile pentru realizarea unei grădini de agrement au ajuns într-un stadiu avansat. A existat un concurs de soluții, câștigat de Asiza, o echipă coordonată de arhitectul Vlad Sebastian Rusu. 

Luna aceasta fi gata proiectul tehnic, anunță Vlad Sebastian Rusu, după ce studiul de fezabilitate a fost predat în toamnă. Următorul pas va fi ca Primăria să scoată la licitație execuția, probabil în vara acestui an.

“Proiectul tehnic și detaliile de execuție pentru cele patru obiective de investiții vor fi pe masa Primăriei la sfârșitul lunii martie 2020. Prin acest proiect am estimat o perioadă de 24 de luni pentru execuția tuturor lucrărilor aferente celor patru obiective. Sperăm așadar ca peste doi ani să ne putem bucura cu toții de acest spațiu public verde important pentru întreaga comunitate a orașului nostru”, a declarat, pentru Media9, Vlad Sebastian Rusu, cel care a câștigat concursul de soluții pentru proiectarea noului parc.

Iată cele patru obiective majore de investiții:

  • Obiect de investiție 1 – Amenajare Parcul Feroviarilor- suprafață 53.457 mp.
  • Obiect de investiție 2 – Amenajare strada Parcul Feroviarilor – suprafață  8.496 mp.
  • Obiect de investiție 3 – Amenajare maluri râul Someș în dreptul parcului

– malul drept al râului Someșul Mic  – suprafață  2.906 mp.

– malul stâng al râului Someșul Mic- suprafață  4.421 mp.

  • Obiect de investiție 4 – Realizare două pasarele pietonale peste râul Someș în dreptul parcului.

“Discutăm așadar de o suprafața proiectată de 7 ha, ce a trebuit calibrată la un context urbanistic aflat în proces de restructurare. O componentă esențială a soluției noastre, încă din faza de concurs, a fost investirea parcului cu funcțiunea de principal atractor al zonei și spațiu public cu rol de articulare între vecinătățile situate pe ambele maluri ale râului Someș. Prin noua amenajare a acceselor în parc și a compoziției aleilor acestuia, parcul va conecta principalele trasee pietonale ale zonei, facilitând legătura pe direcția est-vest, astăzi o legătură aproape inexistentă. Se deschid astfel oportunități de utilizare a parcului de către publicul de pe ambele maluri ale râului Someș, încurajând interacțiunea socială atât în rândul comunității existente, precum și pentru cei ce se vor stabilii aici în viitor. Astfel proiectul nostru s-a corelat cu viitoarea legătură carosabilă și velo peste râul Someș a străzilor Răsăritului și Oașului, situată în nordul parcului. De asemenea reamenajarea străzii Parcul Feroviarilor și a noilor accese în parc răspund unei mai bune legături cu toate vecinătățile, inclusiv cu cea a viitoarei dezvoltări urbane de pe amplasamentul fostului abator”, a explicat Vlad Sebastian Rusu, care a mai câștigat două concursuri organizate de Primărie: modernizarea Turnului Pompierilor și masterplanul noului cartier Sopor.

Cum spuneam, zona va deveni exclusivistă. Două mari investiții împart momentan adresa Piața Abator nr. 1. Este vorba de blocul de 22 de etaje al celor de la Maurer Imobiliare, început de anul trecut, respectiv de mall-ul Oxygen și de trei clădiri de 14 etaje, la care execuția va începe în 2020.

Strada Parcul Feroviarilor va fi modernizată, va avea piste de biciclete, trotuare, arbori și iluminat public modern.

La Cluj a fost eliminat un lac din Parcul Rozelor și altul lângă Iulius Mall, dar se fac două în Parcul Feroviarilor, unul de 1.088 de metri pătrați, iar celălalt de 548 de metri pătrați. Acestea vor fi despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Se vor planta arbori și alte tipuri de vegetație, vor fi amplasate bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, se va construi un loc pentru jocuri de masă, se vor instala cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public. De asemenea, se vor edifica un pavilion și două amfiteatre.

49,6

milioane de lei, fără TVA, adică peste 10 milioane de euro este suma estimată pentru lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor.

Reținem faptul că vor fi realizate două pasarele pietonale, ce vor lega malurile reamenajate ale Someșului în zona Parcului Feroviarilor. Alături, Primăria va construi din bugetul local un pod rutier, o legătură între străzile Oașului și Răsăritului,

L-am rugat pe arhitect să ne spună care a fost marea provocare a proiectului pe care îl încheie zilele acestea.

“Marea provocare a acestui proiect a fost păstrarea conceptului general de amenajare și a elementelor arhitecturale și peisagere propuse din faza concursului de soluții. Este, cred, miza oricărei soluții de concurs, de a-și valida căutările și inovațiile prin transpunerea lor în realitate, o realitate de cele mai multe ori condiționată de o serie de constrângeri normative, juridice, funciare, economice etc. În acest sens pot spune că proiectul realizat de noi și-a propus să respecte și să detaliaze principiile conținute în soluția concursului internațional de proiecte, reușind într-o mare măsură acest lucru”, a spus Vlad Sebastian Rusu.

Dacă nu vor exista contestații și procese, noul parc ar urma să fie finalizat în 2022.

DECLARAȚIE

“Dincolo de aspectele de calibrare la contextul existent, viitorul Parc al Feroviarilor își propune un concept de parc ecologic, în care toate amenajările peisagere și funcționale urmăresc principiile apartenenței sale la sistemului ecologic verde al râului Someș. Proiectul tehnic și detaliile de execuție pentru cele patru obiective de investiții vor fi pe masa Primăriei la sfârșitul lunii martie 2020. Prin acest proiect am estimat o perioadă de 24 de luni pentru execuția tuturor lucrărilor aferente celor patru obiective. Sperăm așadar ca peste doi ani să ne putem bucura cu toții de acest spațiu public verde important pentru întreaga comunitate a orașului nostru”.

Vlad Sebastian Rusu, arhitect

About