Proiect juridic românesc pentru “export”. Cristi Danileț: Ne extindem în Europa Centrală și de Est

Autor  Ionel Lespuc   în       7 luni în urmã     258 Vizualizări  

Elevii români află, de la cunoscutul judecător Cristi Danileț, ce legi trebuie să cunoască, ce se întâmplă dacă încalcă aceste legi sau cum să se asigure că duc o viață cinstită. De fapt, nu doar elevii români. Proiectul început la Cluj s-a extins în aproape toată România, prin intermediul asociației VeDem Just, a trecut Prutul și se pregătește să pătrundă în statele foste comuniste.

 

Pe 1 februarie, Danileț a vorbit cu elevii Colegiului Național „Bethlen Gabor”, din Aiud. Apoi s-a fotografiat alături de ei.

Marea realizare a inițiatorilor proiectului este că s-a ajuns ca, în unele școli, să se predea ca o materie de studiu obișnuită educația juridică.

“Am ajuns cu acest proiect aproape în toate județele din România și, acum, în Republica Moldova. Intenția mea este sa îl extindem în toată Europa Centrală și de Est, pentru statele foste comuniste. Toate au probleme cu respectarea lui „rule of law”. Proiectul nu se va limita însă doar la întâlniri nonformale: deja avem patru licee în România unde profesori încadrați acolo predau educație juridică în mod formal, săptămânal, iar de la anul numărul acestora va crește la câteva zeci. Asociația VeDemJust se va ocupa de instruirea profesorilor, care vor primi credite profesionale, și de dotarea școlilor respective cu manuale de educație juridică, în mod gratuit. De asemenea, ne propunem dezvoltarea resurselor folosite: noi manuale, aplicații pentru mobil, procese simulate, lecții online etc”, a spus Danileț, pentru Media9.

L-am întrebat dacă elevilor le plac discuțiile despre justiție și ce curiozități au copiii.

“Elevii au foame de astfel de informații. Întrebările lor sunt diverse: de la relația copiilor cu părinții divorțați sau dreptul profesorilor de a le „confisca” telefoanele la școală, până la cum sunt prinși cei care jefuiesc benzinării sau bănci ori cum fixează judecătorii pedepsele”, a subliniat Cristi Danileț.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.