Primul obiectiv public care se va inaugura în 2025. Și suntem la jumătatea anului

Într-un oraș în care discursul public este dominat de centură, metrou și tren metropolitan, modernizarea pieței Karl Liebknecht din nordul Clujului apare ca o excepție. Este un proiect de anvergură redusă care se apropie de inaugurare. Potrivit datelor oficiale, atât piața, cât și parcul cu același nume, situat peste strada Oașului, sunt finalizate în proporție de peste 95%.
Arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, a vizitat șantierul și salută această investiție.
„În anii trecuți erau mai multe proiecte mici, iar noi criticam că nu există proiecte majore de infrastructură. Acum se vorbește tot mai mult despre proiecte mari, dar iată că suferă proiectele mici. Sau nu sunt suficient de spectaculoase”, spune Țigănaș.
Modernizarea pieței Karl Liebknecht are și o puternică încărcătură simbolică pentru oraș. Este un spațiu urban nou, creat într-o zonă care, până recent, nu figura deloc pe harta interesului public sau administrativ.
„Suntem în nordul orașului, dincoace de calea ferată, într-o zonă în care eu, ca un copil crescut în centru, nu am călcat niciodată, pentru că nu aveam motive. Dincoace era zona rău famată a Clujului, periferia. Nu erau instituții, dotări, puncte de interes, parcuri – nu erau decât locuri de muncă. Dar acum Clujul imobiliar, Clujul din administrație a început să se orienteze către nord și să facă proiecte. E foarte bine că se investește în cartiere, în zonele de locuit, nu numai în zona centrală”, a adăugat arhitectul.
Piața Karl Liebknecht ar putea deveni primul obiectiv urban finalizat și inaugurat în 2025. Și, chiar dacă nu este spectaculoasă, înfrumusețează zona de nord. Dacă – prin finalizarea DEx4 Tureni – se va scoate traficul greu de pe străzile din nordul orașului, piața și parcul vor căpăta mai multă atractivitate.