Primiri urgențe și capelă. Spații noi la spitalul Clujana

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     135 Vizualizări  

Spitalul Municipal, cunoscut sub numele Clujana, se extinde. Consiliul Local va aproba marți planul urbanistic de detaliu, care cuprinde două noi corpuri de clădire. Este vorba despre un imobil destinat compartimentului de primiri urgențe, format din demisol, parter și patru etaje, respectiv despre o capelă, cu demisol și parter. 

Acesta este doar un pas pentru realizarea investiției. Este nevoie și de o estimare a costurilor, după care se va trece la licitația pentru proiectare și execuție. Așadar, va mai dura cel puțin doi-trei ani.

Media9 a mai scris despre compartimentul de primri urgențe de la Clujana. Spitalul a primit aprobarea Consiliului Local pentru a angaja 69 de persoane, pentru ca acest compartiment să își tripleze timpul de funcționare, de la 8 la 24 de ore. Efortul bugetar pentru salariile acestor oameni este de 4 milioane de lei pe an. Din păcate, activitatea nu a “explodat”: medicii sunt semnificativ mai mulți, pacienții, nu prea. Raportul dintre numărul de pacienți consultați în CPU în 2018, după extindere acestui compartiment, și cei consultați în 2017, atunci când nu exista programul prelungit, este de +4%. Mai exact: 16.454 persoane consultate în 2017, respectiv mai multe, 17.117, în 2018. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.