Prețul succesului. Cât i-a costat pe liberali campania electorală de la alegerile locale

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     553 Vizualizări  

PNL a câștigat alegerile locale la Cluj. Liberalii și-au instalat primari în toate orașele din județ și în multe dintre comunele importante; scorul politic a fost mai mare decât al PSD, USR Plus și UDMR luate împreună.

În Monitorul Oficial au apărut sumele cheltuite de PNL la alegerile locale din județul Cluj. Atenție, este vorba doar despre banii din campania electorală.

De ce facem această diferență? Întrucât ceea ce se cheltuie oficial în campania electorală se decontează de la bugetul de stat, în anumite limite prevăzute de lege. Au existat și bani investiți în perioada pre-electorală, care nu se decontează.

975.350

de lei este suma totală investită în campania electorală de PNL Cluj. Se poate spune că au fost cumpătați; spre exemplu, Constanța a cheltuit aproape dublu. Ce-i drept, PNL a pus și la Constanța primar și președinte de Consiliu Județean.

Monitorul Oficial ne arată defalcat pe cei s-au dus banii partidelor. Cei mai mulți bani au mers către producția și difuzarea materialelor de proagandă electorală online. Vă amintiți că am mai scris despre PNL că vrea să câștige prim-planul pe Facebook, în dauna USR Plus? Ei, uite: 468.750 de lei au mers numai pentru online, cea mai importantă sumă cheltuită de liberalii clujeni.

359.185 de lei au mers către broșuri, pliante și alte materiale de campanie tipărite, necesare în campania „din casă în casă”, atât cât a permis pandemia.

Restul sumelor sunt mult mai mici: 51.000 pentru propagandă radio-TV, 28.800 pentru afișe, 54.700 pentru protocol, închirieri de spații și plata mandatarului finaciar. În fine, 2.500 de lei sunt comisionale bancare.

Așa cum Media9 a scris aici, primarul Emil Boc a contractat un credit de 45.000 de lei de la Idea Bank pentru campania electorală.

Iată de spune articolul 37 din Legea 334/2006:

(1) Limitele maxime ale cheltuielilor care pot fi efectuate de către partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale sunt următoarele:

a) 60 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau de senator;

b) un salariu de bază minim brut pe țară pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al comunei;

c) 3 salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al orașului;

d) 5 salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al municipiului;

e) 30 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al municipiului reședință de județ;

f) 50 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare listă de candidați la consiliul de sector al municipiului București;

g) 500 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare listă de candidați la Consiliul General al Municipiului București;

h) 100 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare listă de candidați la consiliul județean;

i) 5 salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de primar al comunei;

j) 7 salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de primar al orașului;

k) 10 salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de primar al municipiului;

l) 50 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de primar al municipiului reședință de județ;

m) 100 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de primar de sector al municipiului București;

n) 150 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de primar al municipiului București;

o) 750 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de parlamentar european;

p) 20.000 de salarii de bază minime brute pe țară pentru candidatul la funcția de Președinte al României.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.