Postarea care a aprins scânteia nemulțumirii la Gilău. „Felicitări primarului…”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     3716 Vizualizări  

Președintele organizației județene a PSD Cluj, Horia Nasra (foto, în dreapta), face un tur al primăriilor roșii din județ. A poposit și la Gilău, unde a reușit – cu o postare pe Facebook – să aprindă scânteia nemulțumirii. “Alături de prietenii și colegii din #Gilău! Felicitări primarului Dumitru Sfârlea și colegilor consilieri locali pentru tot ce au realizat în localitate!”, a scris Nasra, alături de o fotografie în care zâmbește primarul comunei pe unde trece autostrada (foto, cu cravată roșie).

„Poate au lucrat sub acoperire”

Postarea a aprins spiritele în Gilău, unde administrația locală este dramatic de slabă. “Nu știe nimeni ce au realizat! Poate ne spui dumneata, domnule Nasra, că noi cei ce locuim aici nu avem habar! Poate au lucrat sub acoperire”, l-a ironizat pe Nasra un gilăuan pe nume Horațiu Pițig.
Un alt răspuns a venit de la Ortensia Popa, fostă profesoară de limba română: “Mai nimic! Ne rupem mașinile pe drumuri, gunoiul selectat se ridică de-a valma, dacă se ridică, centrul arată îngrozitor, iar când ai o problemă, în Primărie bate vântul. În schimb, am putea câștiga premiul pentru cea mai kitsch iluminată festiv comună pentru sărbatorile de iarnă!”, a scris profesoara pensionară.

Pentru că știu ce se întâmplă, vă spun că Gilăul este un vagon dezlegat de la locomotivă. Primarul care zâmbește în fotografie este plecat în concediu pe perioadă nedeterminată, iar treburile sunt conduse de viceprimarul UDMR. Sfârlea își mai amintește de funcția sa cam o dată la patru ani. În ultimul mandat, satul de lângă autostradă a rămas împietrit. Iată câteva dintre exemple. 

  • Dalele din zona centrală, complet distruse, nu au mai fost înlocuite. Centrul arată de parcă cineva a scăpat pe caldarâm niște grenade. 
  • Acum vreo doi ani, primarul a promis că va reduce, cu sprijinul CNAIR, numărul trecerilor de pietoni care blochează DN1 în fiecare weekend. Evident, nu s-a ținut de cuvânt.
  • Mai multe străzi din localitate au fost asfaltate pe jumătate acum cinci ani, iar firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență înainte să tragă stratul de uzură. De atunci, șoferii fac în fiecare zi poligonul,  pentru a ocoli capacele de canal, de parcă ar trebui din nou și din nou să dea exament pentru permis. 
  • Satul este plin de rampe de gunoi ilegale, iar tăierile de arbori nemarcați din păduri sunt la ordinea zilei. 
  • Edilul șef a uitat să facă toți pașii legali pentru ca, de anul acesta, să intre Compania de Transport Public pe traseul spre Cluj. Acest lucru a fost cerut insistent de navetiști. Un posibil motiv este acela că o parte din curse le operează, în mod nu tocmai legal, un anume domn Lăpuște, localnic, pe care nimeni nu vrea să îl supere. 
  • La Primărie nu se răspunde la telefon și nu se pun informații pe website. 

Urbanist sportiv, finul șefului

Probleme sunt și la urbanism, unde este un amatorism caraghios. A ajuns să avizeze un domn Dumitraș, absolvent de educație-fizică și sport. Locuitorii din comună râd că singura lui calificare este aceea de a fi finul șefului său, un anume domn Trif. Departamentul de urbanism a dat, de curând, un răspuns șocant la solicitarea unui cetățean: nu mai deține documentul prin care a fost recepționat un drum din sat.

La toată starea acesta dezastruoasă a comunei contribuie și opoziția liberală din Consiliul Local, care preferă să voteze cot la cot cu puterea. Un minunat “blat” în care toată lumea este fericită, acolo sus, și mai nimeni mulțumită ceva mai jos, la nivelul omului de rând. Dar cui să îi pese?

About