Posibilul „blat” de la Cluj al USR. Csf? Ncsf!

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      8 luni în urmã     6531 Vizualizări  

USR s-a consacrat ca un partid anti-sistem. Numele complet este Uniunea Salvați România, extindere a Uniunii Salvați Bucureștiul, organizația care s-a definit ca opozantă a abuzurilor de orice fel, în special urbanistice, ale Primăriei capitalei. În Consiliul General al municipiului București, din 2016 încoace, Nicușor Dan și alți useriști se luptă lună de lună cu populismul Gabrielei Firea. Misiunea pe care și-au asumat-o este aceea de câini de pază. În Parlament, lucrurile stau cam la fel. Dincolo de atacuri sub centură, de genul “senatorul adormit” sau “deputatul care mănâncă din gunoi”, oamenii din USR s-au străduit – cum s-au priceput – să se pună de-a curmezișul intereselor PSD. Acest lucru a fost premiat de alegători, în special la “europarlamentare”.

La Cluj, membrii USR au cele mai bune intenții și cel mai stângaci mod de a arăta acest lucru. Ne uităm în calendar și vedem că sunt mai puțin de șase luni până la alegerile locale, iar useriștii nu au încă un candidat pentru Cluj-Napoca. Șase luni, ca interval politic, sunt șase secunde. Contracandidatul lui Emil Boc, la Primărie, ar fi trebuit de un an, sau poate de trei, să îi stea în coaste. Să arate ce nu funcționează în oraș, să vină cu propuneri și soluții. Traficul este ucigător, urbanismul are dificultăți cu citirea PUG-ului, spitalele mustesc de bacterii, oamenii din Primărie își majorează salariile în baza unui raport fals etc; multe de zis, până la durere de maxilar. Nu și pentru “politicienii anti-sistem” de la Cluj. Sensibilizați de campania agresivă de imagine a actualul primar, useriștii se victimizează de pe acum. Vor pierde, ai ce să-i faci?, nu ai ce să-i faci! Mai mult, o parte dintre ei îl susțin – pe față sau măcar în mintea lor – pe Boc. Aș paria pe orice că, în iunie 2020, vor exista useriști care își vor trăda propriul candidat, dacă acesta va exista. Ceea ce este echivalent, din punct de vedere politic, cu un blat de la fotbal.

Aria de selecție pentru candidatul USR la Primărie s-a restrâns acum la doi oameni. Presa a scris că în cursă a intrat deputatul Emanuel Ungureanu, care a avut câteva scurt-circuite cu Emil Boc, pe subiecte de sănătate. Ungureanu, mutat de la Suceava (acum 26 de ani), se duelează în competiția internă cu Daniel Burcuț, un IT-ist sosit relativ recent în Cluj, de la București. Burcuț, vicepreședinte USR Cluj-Napoca, dacă nu știați, a venit cu idei concrete pentru drama traficului: în opt ani, la Cluj toată lumea va circula cu trotinete electrice. Nu râdeți! Ridicăm noi miza: se va circula cu trotinete zburătoare! Dar nu peste 8, ci poate peste 88 de ani. Până atunci, viitorul primar, Boc sau poate distinsul domn Burcuț, va trebui să vină cu idei realizabile despre ambuteiajele contemporane de pe 21 Decembrie, Barițiu, Dacia sau Clinicilor. 

USR s-a consacrat ca un partid anti-sistem, care însă, la Cluj, pare gata să meargă la braț cu sistemul. Un post călduț de viceprimar, plătit cu peste 10.000 de lei pe lună, pare foarte tentant. Bun așa, haideți cu trotinetele să rezolvăm problemele orașului.

About