Piațetă care se finalizează în septembrie. Se mută statuia lui Cuza și dispar fântânile arteziene

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     2022 Vizualizări  

Scuarul din fața clădirii CEC este în șantier. Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost ridicată temporar, iar aceasta urmează să își schimbe poziția. Va fi plasată în mijlocul piațetei care se creează, așa încât – în 24 ianuarie – să nu se mai danseze Hora Unirii în stradă.

Modernizarea scuarului are în vedere îndepărtarea gardului viu și rearanjarea întregului spațiu. Se renunță și la fântâna arteziană, dar vor fi mulți arbori, bănci și se va instala iluminat stradal cu tehnologie LED. Arhitecții de la Asiza au gândit acolo un loc deschis, numai bun pentru relaxare.

15,32

milioane de lei este valoarea lucrării, adică 3,2 milioane de euro.

Proiectul nu este independent. Face parte din planul de modernizare a străzilor Regele Ferdinand, E. Zola, S. Pușcariu și Tipografiei (tronson 1, respectiv 3). Acestea sunt deja gata, dacă ne referim la Regele Ferdinand, Emile Zola și Sextil Pușcariu, respectiv în curs de finalizare, dacă vorbim de Tipografiei. Desigur, la faza de recepție, Primăria va putea solicita remedieri, acolo unde va fi cazul.

Lucrările au fost începute în 26 august 2019, iar termenul inițial de finalizare a fost 31 iulie. Numai că, pe timp de iarnă, executantul a cerut suspendarea șantierului timp de mai bine de o lună, perioadă care se adaugă la termenul de finalizare. Concret, lucrările trebuie oficial terminate la începutul lunii septembrie.

Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1, reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Lucrările de modernizare sunt executate de SC Diferit SRL. 

 

About