Peste 1.000 de case fără autorizații. Elek: “Cum e posibil să crească un cartier întreg în Steluța fără ca primarul să observe?”

Autor  admin   în       1 year în urmã     2579 Vizualizări.  

În Cluj-Napoca se discută tot mai mult despre construcțiile neautorizate; după unele surse, ar fi peste 1.000. Sunt deținute de oameni care s-au împotmolit în birocrație sau care nu au dat doi bani pe demersurile legale de obținere a unei autorizații. Primarul Emil Boc a spus că acestea urmează să fie demolate. Activistul din urbanism Elek Levente, președintele Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC), crede însă că așa ceva nu se va întâmpla. Elek a fost invitatul de săptămâna aceasta al emisiunii Real Estate Agenda, de la Napoca Live, realizată în colaborare cu Media9.

Nu îl crede nimeni pe domnul primar când spune că va demola 1.000 de locuințe. Domnia sa a ajuns la un nivel la care nu îl mai interesează ce cred cetățenii, le spune doar ceea ce vor să audă. Primarul e de vină pentru aceste construcții neautorizate, conduce administrația publică de 14-16 ani, are în subordine Poliția Locală, are în subordine un serviciu de urbanism. Cum e posibil să crească un cartier întreg în Steluța, fără ca primarul să observe? Sunt lucruri pe care toți le vedem, este imposibil ca primarul să nu știe de ele. Dar le-a tolerat”, a spus Elek. 

În emisiune a intervenit și celebrul arhitect clujean Vasile Mitrea, cel care a proiectat cartierele Gheorgheni și Grigorescu. Acesta a spus că la Cluj s-a construit pe bază de “intervenții”. Afirmația a fost comentată de Elek Levente. “Primăria nu este un arbitru corect decât poate față de cei care greșit se numesc dezvoltatori. Unii dintre ei nu dezvoltă nimic decât bugetul lor personal. S-au făcut multe iontervenții, care se numesc derogări de la PUG. Planul urbanistic general este acceptabil, dar nu s-a respectat, pentru că au apărut derogări, iar așa-zișii dezvoltatorii au construit în felul în care vedem astăzi”.

Președintele APUC spune că a încercat cu membrii asociației să fie un partener al administrației locale clujene, dar fără succes. “Am încercat să fim parteneri pentru administrația publică. Am o cerere de audiență la domnul primar din 2014 la care nu am primit răspuns nici până astăzi. Domnul primar nu vrea să discute, nu vrea parteneri, așa că am făcut presiuni așa cum am știut noi, am vorbit cu arhitecții, am discutat cu consilierii, am intervenit prin presă, am făcut tot ce am putut. Sunt peste 50 de proiecte imobiliare la care am intervenit”, a subliniat în emisiune Elek Levente.

Puteți urmări mai jos emisiunea cu Elek Levente.

FOTO articol: imagine generică de pe Valea Fânațelor

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.