Pentru PNL există un loc liber în uitare, lângă PNȚCD

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 lunã în urmã     429 Vizualizări.  

“Mi-e rușine. Am devenit ciuma galbenă”, mi-a spus, zilele trecute, un liberal. Poate a fost doar un exces de bun simț; sau poate așa ar trebui să simtă toți liberalii.

Presa a trecut în revistă, zilele acestea, declarații și postări pe Facebook ale lui Klaus Iohannis, Florin Cîțu, ale altor PNL-iști, toate puternic anti-PSD. Ei, liberalii, au promis să ne scape de “ciuma roșie”. Așa și-au câștigat voturile la alegeri, iar acum au o amnezie de grup. S-a bătut deja palma, nu știu de ce mai stăm într-un suspans de telenovele. Deodată nu mai contează rivalitatea, nu mai are niciun sens doctrina. Arătăm din nou spre Germania, dacă acolo Merkel a putut să facă o alianță stânga cu dreapta, de ce nu s-ar putea și în România?

USR plătește scump ieșirea de la guvernare și votul pro moțiune. Însă nu e doar atât. USR-iștii le sunt antipatici și celor de la PNL, și celor de la PSD. Există un anumit stil de a se face politică în România, iar unii dintre cei de la USR abordează lucrurile diferit. Sunt și în acest partid mulți parveniți, incompetenți, nepregătiți etc, dar sunt și oameni bine intenționați, dornici să facă schimbări. Vechii parlamentari le spun că “sunt imaturi politic”, dar acesta este un eufemism pentru “ne încurcă socotelile”. Dincolo de show-ul de la televizor, PNL-iștii și PSD-iștii s-au înțeles întotdeauna foarte bine, pentru că au aceleași obiceiuri.

O coaliție care îi va conține pe social-democrați poate fi totuși interesantă. L-am auzit de multe ori pe clujeanul Vasile Dîncu vorbind despre “noul PSD”. A trecut doar un an, este greu de crezut că partidul s-a reformat, că are unghiuțele tăiate și batista curată. Acum e momentul adevărului, când nu va mai fi totul pe declarații la TV, ci pe funcții și pe bani reali. Poate vom surprinde o față nouă a partidului sau poate vom vedea ridicându-se și umblând cadavre politice, ca în apocalipsa zombie.

Pare că PSD a acceptat (aproape) toate condițiile puse de noii parteneri, deși – să nu uităm – a obținut mai multe voturi la alegerile de anul trecut. Premier liberal, președinte de Senat liberal, ministere de forță liberale. Cumva oamenii lui Ciolacu și-au asumat vocea a doua. Dar să nu îi bănuiți de naivitate, îi veți găsi cu siguranță pripășiți la robinetul cu bani. Avem PNRR, avem PNDL 3 numit “Anghel Saligny” – social-democrații vor avea din plin acces la finanțări, nu vor sta la mâna altora. Mă și întreb dacă numeroșii primari PSD trecuți la PNL, în județul Cluj, nu regretă acum migrarea. Sigur, ei pot migra înapoi, pentru unii nu e prima translatare. 

Revenind la PNL, mi-e teamă că alianța cu PSD îi va face mult rău partidului pe termen lung. Am văzut în perioada aceasta un soi de răutate la președintele Klaus Iohannis, am văzut un orgoliu nemăsurat la Florin Cîțu, politician pe care nu cred că îl vor aminti cărțile de istorie. Au fost niște emoții personale, de oameni ghiftuiți cu putere, care nu au ținut cont de logică. Sau poate au ținut de niște interese (privind justiția, de exemplu) pe care le vom vedea mai târziu. Prin mutările din toamna lui 2021, acești domni ar putea să realizeze ceea ce comuniștii nu au reușit: implozia PNL. Există un loc liber în uitare, lângă PNȚCD. Ce ziceți dacă, din 2024, vom avea un guvern PSD – AUR?

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.