Pe cine vor gherlenii ca primar

Autor  Ionel Lespuc   în       5 zile în urmã     5877 Vizualizări  

Gata, mă mut la Gherla! 🙂 Articolul (AICI) prin care îi invitam pe gherleni să își exprime preferințele privind viitorul primar au fost normale și liniștite. Mult mai liniștite decât la Turda, de exemplu, de unde a curs un râu de fiere. Pe comentariile din grupurile de la Gherla am văzut oameni dornici să găsească o soluție la nivel administrativ, exact climatul de care este nevoie într-un oraș civilizat.

Platformele politice trebuie prezentate și analizate, e nevoie ca publicul să fie atent la calitatea oamenilor și la ofertă, nu la propagandă sau la un “kil de făină”. 

Aceasta fiind introducerea, să vedem rezultatele. Subliniez din start că este un demers jurnalistic, nu un sondaj după reguli sociologice. Așadar, scorurile sunt pur orientative. Putem însă extrage câteva concluzii.

Cel mai tare m-a bucurat că am primit peste 1.000 de voturi. Și acesta este un semn de interes, de implicare. 

Lăsăm grupurile locale de Facebook să analizeze activitatea de până acum a candidaților. Se vede însă, din start, dezamăgirea față de actualul edil șef, Ioan Năsălean, PSD, care a strâns doar 30 de voturi (2,92%). Pentru cei care se bucură, un avertisment amical: publicul domnului Năsălean e mai degrabă off-line. Altfel vor sta lucrurile la alegerile locale, când vor fi fiind ele.

A câștigat Carol Szasz, cu 388 de voturi (37,71%). Este o surpriză și nu prea. Cadru universitar și inginer de infrastructură feroviară, tânăr în politică, Szasz reprezintă o gură de aer proaspăt. El are dezavantajul notorietății; de fapt, a insuficienței ei. Nu este la fel de cunoscut ca Ovidiu Drăgan sau Ioan Năsălean, dar campania electorală încă nici nu a început. Carol Szasz a avut în spate și o echipă, cea de la USR-Plus, foarte activă pe internet, așadar e de știut că a putut să speculeze oportunitatea acestui chestionar.

Pe locul al doilea, asta e adevărata surpriză, a venit Vlad Bărbos. Tot un om tânăr, momentan neînrolat politic. Fostul director de la Spitalul Municipal și de la Mariflor, în prezent city-manager cu atribuții restrânse la Primărie, a strâns 259 de voturi (25,17%). El a candidat pe bune la alegerile din 2016 și a ieșit pe locul al doilea. Reprezenta atunci PMP, acum însă este apropiat de PNL. Introdus într-un sondaj intern, Bărbos a ieșit pe locul secund.

Primul în sondajul liberal a fost Ovidiu Drăgan, care în chestionarul nostru s-a clasat al treilea. 159 de voturi, adică 15,45%. A fost primar două mandate, acum este directorul Companiei de Apă.  

Dacă adunăm voturile oferite lui Drăgan, PNL, și Vlad Bărbos, perceput ca liberal, trecem de 40%. Posibil ca acest lucru să ne spună că, după stabilirea clară a candidatului, PNL ar juca altfel într-un sondaj.

O altă opțiune interesantă este cea a comunității maghiare. Îi va da mai multe voturi lui Kasza Tamas, ca independent, decât doamnei Rotar Izabella, președintele UDMR Gherla? Chestionarul zice că da, însă vom vedea la scrutin. 

Mulțumiri gherlenilor pentru implicare. Sfatul este să mergeți și la vot, ca viitorul primar și viitorul consiliu local să fie cât mai reprezentative.

About