Parcul care nu se face. Cel puțin nu în 2021

Autor  Ionel Lespuc   în       2 zile în urmã     623 Vizualizări  

Clujul anunță o mulțime de parcuri noi, peste 100 de hectare de verde proaspăt. Numai că există proiecte în derulare, iar altele doar la stadiul de vorbe. Cum este și cazul parcului de mari dimensiuni din Hoia. În 2017 a existat un concurs de soluții pe tema extinderii Muzeului Etnografic. Muzeul Satului își dubla dimensiunile, dar partea nou inclusă a fost gândită ca un spațiu de relaxare și agrement. Alei, piste de biciclete și de alergare, zone de picnic, pârtie de săniuș, scene pentru activități artistice, spații pentru evenimente în aer liber – târguri și demonstrații culinare. Se vor planta și numeroși arbori, care să îndesească pădurea.

Anul acesta, toate avizele necesare erau obținute, însă Consiliul Județean a decis, strategic, să nu finanțeze proiectul. A preferat să ofere bani mulți pentru asfaltări, pentru SMID, pentru spitale; a tăiat însă banii pentru Muzeul Etnografic.

Consiliul Județean va încerca să atragă o finanțare europeană pentru proiectul de revitalizare de pe Tăietura Turcului, dar nu a găsit. Aceasta este și explicația actuală: că este în căutare de surse de finanțare nerambursabile pentru acest proiect.

Tot ce s-a făcut până acum este pietruirea unui drum din pădure, dar complet ilegal, de către un dezvoltator imobiliar cu planuri pentru Florești. Acest lucru a și generat deja un protest al societății civile.

„Lucrările au debutat cu amenajarea peisagistică a pajiștii de est, prin plantarea primilor 58 de copaci, carpen, brad și pin. În total, nu mai puțin de 1.200 de arbori vor fi plantați pentru a delimita zona de agrement de parcul industrial din vecinătate. În principal, în cadrul proiectului ce vizează Pădurea-Parc Hoia urmează a fi amenajate pajiștea cu scenă în aer liber, promenada Muzeului Etnografic, Bike – Park Hoia, locuri de joacă pentru copii, o pârtie de săniuș, trasee pentru biciclete și alei pietonale, un circuit de gimnastică în aer liber cu sistem de iluminat nocturn, locuri speciale pentru picnic și grătar, parc canin etc. Totodată, urmează a fi realizate drumurile și aleile de acces, un spectaculos sat de vacanță în cadrul căruia toți cei interesați vor putea deprinde meșteșuguri tradiționale, un centru pentru vizitatori și o clădire administrativă”, trasmitea, anul trecut, printr-un comunicat de presă, Consiliul Județean.
La Cluj ar urma să se inaugureze anul acesta Pădurea Clujenilor, din zona Bulevardul Muncii, care va avea peste 20 de hectare. Parcurile Ștefan cel Mare și Farmec se revitalizează, iar la parcurile Feroviarilor și Armătura așteptăm câștigătorul licitației. De asemenea, se lucrează la Baza Sportivă La terenuri. Un proiect așteptat cu interes este reamenajarea malurilor Someșului, unde de asemenea liciația este în curs.

About