OPINIE. La Cluj, împăratul e gol. Suntem mai tari decât bucureștenii. Și le-am luat „fruncea” bănățenilor

S-a mai văzut o dată: la Cluj, iarna ne ia întotdeauna pe nepregătite. Nu contează că e 1 sau 5 decembrie, 10 ori 15 ianuarie, 4 sau 17 februarie. Tot timpul, autoritățile sunt luate pe nepregătite.
Clujul n-a avut parte în acest an de o iarnă grea. Ba din contră. În decembrie și-n ianuarie, în oraș a fulguit o dată sau de două ori. Atât. S-a pus zăpadă de un deget.
Copiii au plâns după o ninsoare mai de Doamne-ajută că, deh, așa auziseră de la părinții lor, că iarna ninge. N-au avut omăt nici măcar de un om de zăpadă. Adulții, cei care au renunțat la schiatul în Austria, au încercat să se orienteze spre alte țări europene cu zone viabile de schi.
Ei, da, și a venit primul weekend din această lună.
Sâmbătă, 4 februarie, a început cu o fulguială sprințară, chiar boemă, îndeajuns de îndrăzneață să-i trimită pe clujeni la săniuș. Spre seară, ninsoarea s-a mai întețit, dar nu îngrijorător de mult.
Totuși, negrul asfaltului de pe străzile și aleile din Cluj a fost ocupat de zăpada proaspăt depusă. Cam de un lat de palmă în unele locuri, un pic mai mult prin alte părți.
Cu toate acestea, prima zăpadă mai sănătoasă din acest an le-a luat pe nepregătite, din nou, pe autorități. Noaptea de sâmbătă spre duminică a mai nins la Cluj, chiar mai consistent. Și-au început problemele. Care n-au fost deloc puține. Șoferii și-au postat nemulțumirile privind blocările din trafic pe grupurile de Facebook.
Primăria Cluj-Napoca ne-a transmis, duminică, 5 februarie, că utilajele celor două firme care se ocupă cu deszăpezirea în oraș, Supercom și Bratner, au intervenit pe străzi. Din comunicat, totul părea ok.
Citește și acest articol: Cum s-a acționat pentru deszăpezire. Brantner a făcut economie de clorură de calciu
Reporterul Media9 a fost, duminică, în prima parte a zilei, în zona centrală a orașului, apoi în cartierele Mărăști și în Mănăștur. Sigur, arterele centrale erau la „negru”. Asta și poate datorită intervenției utilajelor, dar poate și din cauza mașinilor care au trecut în acea perioadă.
Cu toate acestea, multe zone vizitate duminică de reporterul Media9 din Cluj, mai ales cele care priveau trotuarele sau aleile, erau încărcate de zăpadă înghețată.
În zona centrală, o echipă de muncitori asiatici (foto jos) se chinuia de zor să îndepărteze zăpada înghețată din zona monumentului dedicat luptei anticomunismului.
Fără nicio tragere de inimă, oamenii încercau să dea deoparte gheața de pe trotuar cu niște mături amărâte și lopeți așișderea.
O altă echipă de muncitori asiatici încerca, în prima parte a zilei de duminică, să îndepărteze gheața și zăpada de pe traseul spre Cetățuie. La fel, fără nicio tragere de inimă. Sigur, e de înțeles: acești oameni au venit la Cluj să lucreze pentru un salariu de 400-500 de euro, fiindcă, nu-i așa, clujenii nu se înghesuie pentru venitul ăsta.
Revenind. Clujul este orașul de cinci stele. Așa ne-au spus autoritățile, iar mulți dintre noi am marșat la auzul acestui slogan. Și ne-a plăcut. Dar ce să vezi? Suntem mai tari decât bucureștenii! Le-am luat „fruncea” bănățenilor, nu?
Ce să mai zicem de „bieții” moldoveni sau de olteni? Le dăm lecții! Ne batem pe piept cu proiecte SF (science fiction – și nu studiu de fezabilitate – n.r.), metrou, tren metropolitan, centură metropolitană, centru de inteligență artificială etc. Vorbim despre calitatea vieții de la Cluj, despre care aflăm la fiecare intervenție a edilului șef că e cea mai bună din țară, dar nu putem deszăpezi ca lumea niște străzi amărâte, după o ninsoare care nici pe copii nu i-a mulțumit.
Concluzia: la Cluj, *împăratul e gol. O concluzie dureroasă, care cu siguranță va deranja.
*Expresia se referă la acceptarea realității, fiind un apel la luciditate.