Oculta și elefantul

Autor  Mihai E. Serban   în  ,      2 saptãmâni în urmã     1031 Vizualizări  

Franța trăiește acum un trist paradox. Țara care a fost prima în laicizarea societății civile, care a separat statul și funcționarea lui de biserică, care a inventat democrația și a oferit-o cetățenilor săi, care a inventat „spiritul cartezian” (prin Descartes care, apropo, a zis așa: ”Nu e destul să ai o minte bună, trebuie s-o și folosești bine”… ia să vedem cum o folosiți…), se vede acum în situația deconcertantă de a fi campioana mondială a refuzului de vaccinare contra coronavirusului.

Se vede treaba că Franța, după toate evoluțiile (și revoluțiile) democratice, a ajuns la un capăt de ciclu. Națiunea care a făcut din știință o idee vie și mereu prezentă, țara care a dat umanității pe Louis Pasteur, întemeietorul științei moderne a vaccinării, datorită căruia putem azi consuma alimente de tot felul „din cutie”, este azi îngenuncheată în mocirla eresului și a obscurantismului care zemuiesc în noile generații, needucate și isterizate.

Întrucât am mulți prieteni francezi (n-o fi oare cazul să-i scot din listă?) cunosc foarte bine argumentele, indubitabile și  ferme, cu care ei își susțin opinia. Constat că aceste argumente sunt întrucâtva repetate pe toate meridianele planetei, așa că vă propun să le dezbatem împreună.

  • Nu se știe ce au băgat în ele.

Dar în televizorul tău cu n-șpe funcții știi ce au băgat „ăștia”, priceputule?! Stai toată ziua proțăpit pe canapea, urmărind pe cei care tună și fulgeră împotriva vaccinării, a 5G, a „Ocultei”, a „statului paralel”, a „Noii ordini”, a „Marii Resetări”, și anunță „Zilele Apocalipsei”… și nu te gândești că în acel televizor, întins cât o prelată de camion, este suficient loc pentru a instala niscaiva dispozitive care să  înregistreze, în 4K, tot ce faci tu pe canapea (nu ești singur pe lume, pezevenghiule…).

În altă ordine de idei, înfuleci hulpav toate mizeriile cumpărate de prin hipermarketuri, adevărate colecții de chimicale dăunătoare, grăsimi nesănătoase, plus sare și zahăr cât încape, și nu-ți pui câtuși de puțin întrebarea ce este de fapt în ele, și ce efect devastator au asupra sănătății tale? Eeee, dar sunt gustoase… Gata, mi-am dat seama: nu-ți place gustul vaccinului!

  • Au planuri ascunse (controlul populației, microcipare…).

Stai, că n-am scăpat așa de ușor. Poate ești un intelectual fin și rasat, care se lipsește de televizor fiindcă este o ”cloacă de mizerii”… dar tot crezi cu tărie că vaccinurile fac parte dintr-un plan mai mare! Dar dacă prin camera computerului ești urmărit și înregistrat? Dacă „cineva” îți știe toate pozele deocheate de pe hard? La fel, știm cu toții (că doar sunt destule filme pe tema asta) că telefoanele sunt urmărite la marele fix, și se știe totul despre tine, și pe unde ai umblat, și ce ai vorbit.

Cum adică, la ce folosesc astea? Păi, data viitoare când tu nu vei vota ce a hotărât „Oculta”, sau nu vei cumpăra ce a zis „Oculta ” că  e mai bine pentru tine… „pac la gazetă” cu materialele compromițătoare, ca să te disciplineze și să-ți bage mințile în cap. Și să nu mai fluieri în biserică.

  • E făcut în doar 6 luni

Dar telefonul tău prea iubit, unica rațiune a existenței tale anonime, dar televizorul sau computerul… în cât timp crezi că au fost concepute? Îți tremură mâinile când scoți din cutie ultimul răcnet de telefon, și ridici osanale că a „venit” atât de repede, și nu ai nici o îndoială știind că facem telefoane „deștepte” doar de 20 de ani? Nu te întrebi dacă tehnologia este suficient de evoluată ca să nu-ți iradieze creierașul, și să-ți facă o bubiță dintre cele urâte?

Nu pare să fie nici o problemă. În schimb, facem vaccinuri de peste 200 de ani, iar acest domeniu a acumulat o experiență și o măiestrie uluitoare, care au eliminat o serie de boli care secerau umanitatea. Dar nu-i acordăm beneficiul competenței, importanței și profesionalismului, chiar noi, care habar n-avem nici măcar de tehnologia care ne permite să tragem apa la WC. Preferăm să-l demonizăm, precum copilul răzgâiat care zdrobește sub talpă toți gândacii.

Aici putem înțelege modul în care o minte bună poate fi folosită rău: amestecul otrăvitor între democrația selectivă (nu cunosc decât drepturile mele, lupt pentru ele și o clamez în gura mare) și memoria retezată (nimic din ce a fost înaintea augustei mele ființe nu contează) pot transforma o minte altfel bună într-un adevărat coșmar, care crede toate gogorițele și răspândește toate aiurelile.

Dacă ajungi la o discuție cu un astfel de personaj, vei fi de-a dreptul izbit de argumentația deficitară. Nu prin cantitate: argumentele, care de care mai fantasmagorice, curg bogate, precum torentele de munte după o rupere de nori. Ele sunt în schimb deficiente din punct de vedere logic, fiindcă tocmai inexistența dovezilor existenței ne este impusă forțat drept dovadă a existenței! O logică demnă doar de un banc bunicel: „Pentru ce are elefantul ochii roșii?” „Ca să se ascundă în cireș.” „Dar eu n-am văzut elefant în cireș!” „Păi, vezi ce bine s-a ascuns…?”

O astfel de logică este etalată, în disprețul oricărui elementar bun simț, în fiecare împrejurare în care trebuie să dovedim existența a ceva care… nu există! Mai țineți minte acel miting de toată jena și rușinea, la care oameni îmbrăcați în alb (vezi doamne, inima mi-e mai curată decât cămașa!) scandau împotriva „statului paralel”, filială locală și perversă a „Ocultei” mondiale? Cu o astfel de logică șchioapă putem „dovedi” existența oricărei divinități, terestre sau extraterestre: „Poți dovedi că nu există? Nuuu? Ai văzut? Asta e dovada că există!”

Dacă nu-i putem convinge, putem măcar să-i evităm. E simplu: sunt cei care ocolesc pe departe cireșii pârguiți, de teamă să nu cadă pe ei elefantul.

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About