O companie din Târgu Mureș va moderniza zece străzi din centrul Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     3185 Vizualizări.  

Compania AstorCom s.r.l., din Târgu Mureș, a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru modernizarea străzilor Kogălniceanu, Iuliu Maniu, Universității și a altor opt artere din zona centrală a Clujului. Mureșenii au fost unicii ofertanți. Proiectul a fost realizat de Mosfern Arhitectură, care a câștigat un concurs de soluții.

“Societatea SC ASTOR COM SRL s-a înființat în anul 1993, având sediul în Romania, judeâul Mures, Targu Mures, str. Depozitelor nr. 4, administratorul firmei fiind Sala M. Daniela”, scrie pe website-ul companiei. 

Peste 37 de milioane de lei este oferta financiară a celor de la AstorCom. Prețul estimat fusese de 38,5 milioane. Lucrările vor fi decontate din fonduri europene, pe vechiul exercițiu financiar comunitar, și trebuie finalizate până în 2023.

Aceasta este cea de-a doua licitație organizată pentru acest proiect. La prima nu au existat ofertanți. Dacă se întâmpla și acum la fel, municipalitatea pierdea banii din vechiul exercițiu financiar european.

Proiectul are autorizație de construire de anul trecut. În fapt, sunt două: numărul 721, pentru strada Universității, Kogălniceanu și cele adiacente, 724, pentru strada Iuliu Maniu, care a fost adăugată ulterior în proiect. Maniu a fost propusă prin programul de bugetare participativă.

Durata de execuție stabilită este de cel mult 24 de luni. Inițial se dorea finalizarea investiției în 2022.

Modernizarea are în vedere:

  • str. Mihai Kogălniceanu
  • str. Universității
  • str. Emmanuel de Martonne
  • str. Bolyai Janos
  • str. Hermann Oberth
  • str. Kovacs Dezso
  • str. Gaal Gabor
  • str. Baba Novac
  • Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor
  • str. Iuliu Maniu

Segmentul din Piața Cipariu a fost inclus pentru a se avea o viziune unitară cu strada Baba Novac, de o parte și de alta a zidului vechii cetăți.

S-a propus și o legătură directă a străzii Kogălniceanu cu Bd. Eroilor, prin strada Emmanuel de Martonne și prin curtea interioară a vechii primării, care ar urma să devină un nou traseu pietonal.

3

hectare are suprafața supusă modernizării. 29.000 de metri pătrați măsoară carosabilul, trotuarele și pistele de biciclete.

Numărul parcărilor se reduce drastic. Vor rămâne 11 parcări pentru vehicule și două stații de încărcare a mașinilor electrice în partea de sud a centrului, trei locuri de parcare și alte două stații de încărcare pe strada Iuliu Maniu. Vestea bună este că, până atunci, va fi gata un nou parking.

Pentru bicicliști se arată vremuri senine: 113 de locuri de parcare pentru biciclete și șapte stații de încărcare a mijloace de transport ecologice pe două roți (din care 23 de locuri și două stații pe I. Maniu).

260

de arbori urmează să fie plantați pe toate acestea străzi.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.