Nu te-ai fi gândit la asta! Parcul Central, cu lift spre buncăr, nu spre metrou :)

Autor  Ionel Lespuc   în       3 saptãmâni în urmã  

Dacă v-ați plimbat recent prin Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca și ați simțit brusc nevoia de adăpost antiaerian, stați liniștiți: nu vi se pare, viitorul vine din subteran! La concursul „Construcțiile Viitorului”, organizat de Facultatea de Construcții a UTCN, o echipă de studenți a prezentat proiectul SafeHaven Cluj – un buncăr urban high-tech, camuflat sub aleile parcului, gata să vă apere de orice: război, cutremure sau pandemii.

Parcă e din aventurile lui James Bond

SafeHaven nu e un simplu adăpost. Este un mini-oraș inteligent, din beton armat cu fibră de carbon, cu izolație seismică, sistem de etanșare automată împotriva contaminărilor chimice sau biologice și, cum altfel, o aplicație mobilă care controlează tot. Adică, practic, dacă bate vântul prea tare afară, poți verifica din telefon dacă ți-ai închis trapa buncărului.

Energie din soare, Someș și din măruntaiele Pământului

Cât despre energie, studenții s-au gândit la toate: panouri solare camuflate discret între frunze, microturbine montate pe Someș (nu, nu se vede nimic, jură ei) și surse geotermale. Apa vine din ploaie, e reciclată, filtrată și – probabil – mai curată decât ce bei la terasă.

Interiorul e ca într-un film SF cu buget mare: paturi suprapuse, mese, depozite automate pentru mâncare și medicamente, grupuri sanitare moderne și spații accesibile pentru persoane cu dizabilități. Totul e gândit pentru cel puțin 30 de zile de trai confortabil. Un fel de vacanță prelungită, dar fără sea view de la fereastră. De fapt, fără vreun „view”.

Când nu-i criză, e muzeu

Și pentru că nu poți ține clujenii departe de Parcul Central doar pe motiv de război, proiectul include o funcțiune pașnică: în vremuri bune, buncărul devine spațiu educațional sau expozițional. Genul de loc în care copiii pot învăța cum să supraviețuiască zombie-apocalipsei în timp ce adulții admiră sisteme de ventilație automate și hărți digitale ale orașului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.