Noul Borhanci: clădiri cu trei etaje, străzi de 21 de metri lățime

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     1126 Vizualizări  

Nu știm cum va arăta cartierul Sopor, aflat în plin concurs de soluții, dar avem deja planul pentru Borhanci. Primăria a publicat planul urbanistic zonal pentru acest cartier nou al Clujului. Acesta urmează să fie dezbătut în cadrul Comisiei de amenajare a teritoriului și urbanism.

3.278

de locuitori se estimează că vor locui în Borhanci.

Suprafața terenului este de 77,69 hectare. Include domeniul public, dar și unele terenuri proprietate privată a persoanelor fizice și juridic. Pe acest teren este inclusă și o suprafață de circa 7 ha pe care se va construe un spital monobloc de pediatrie, proiect al Consiliului Județean.

Circulațiile

Toate circulațiile publice propuse cu dublu sens (inclusiv străzile adiacente reglementate astfel prin PUG) vor avea lățimea de 15,0 m, incluzând 7,0 m carosabi, 2,5 m plantație de aliniament / locuri de parcare pe ambele laturi, 1,5 m trotuar pe ambele laturi. Excepție face Strada Borhanci, reglementată prin PUG cu profil III.B (18,0 m lățime), precum și strada propusă a face legătura între Strada Borhanci și Strada Gheorgheni, ce va avea o lățime de 21,00 m (trotuare de 3,00 m și câte două benzi pe sens: una pentru autobuze și biciclete de 4,00 m și una pentru automobile de 3,50 m).

Locuințe

Propunerea este de a realiza 771 parcele pentru locuințe individuale (în regim cuplat – parcele cu deschideri sub 12.0 m – sau individual pentru parcelele cu deschideri de peste 12.0 m). Dintre cele 771 parcele pentru locuințe individuale, 180 vor putea fi concesionate tinerilor căsătoriți, conform cerințelor beneficiarului (suprafață de 300 mp). Pe de altă parte, vor exista și clădiri pentru activități economice, care nu vor putea depăși trei etaje supraterane (13 metri).

Spații verzi

Spațiile verzi propuse – incluse în UTR Va – Zonă verde: scuar, grădină, parc cu acces nelimitat – au o suprafață de 12,18 ha, depășind astfel suprafața minimă necesară noii dezvoltări (8,52 ha).

Atenție! Planurile sunt planuri, realitatea este alta. În prezent, Borhanci este un cartier înschis, din cauza traficului. Strada Borhanci are grad de încărcare de 120% la orele de vârf. Pentru a lărgi strada și a realiza un sens giratoriu, Primăria are nevoie ca terenul să fie transferat în domeniul public al municipiului printr-o inițiativă legislativă.

About