Nimic nu e etern. După 64 de ani, statuia Sfintei Maria Protectoarea revine la „matcă”. Astăzi a fost adusă la locul ei

Autor  Tudor Știrbu   în       2 saptãmâni în urmã     2189 Vizualizări.  

Statuia Sfintei Maria Protectoarea revine în centrul Clujului, la intersecţia străzilor Universităţii cu Mihail Kogălniceanu. Statuia se afla în Piața Mărăști de mai bine de 60 de ani, după ce autoritățile comuniste de la acea vreme au decis mutarea de la locul ei, din zona centrală a Clujului, în fața Bisericii „Sfântul Petru” (Szentpéteri templom – n.r.). 

Inițial, monumentul a fost ridicat pe un amplasament din apropierea bisericii Piariștilor din centrul Clujului. Statuia a fost realizată de către artistul austriac Anton Schuchbauer în anul 1774, la ordinul guvernatorului Anton Kornish. A fost demontată în anul 1959 și amplasată din 1961 în spatele bisericii din cartierul Mărăști. Sursa foto: clujturism.ro

Potrivit istoricului Tudor Sălăgean, statuia este cel dintâi monument public al oraşului. A fost realizată în 1744, la iniţiativa şi cu finanţarea guvernatorului Anton Kornis, ca semn de recunoştinţă pentru ocrotirea Clujului în timpul marii epidemii de ciumă dintre anii 1738 și 1742.

Din acest motiv, statuia a mai fost numită şi „statuia ciumei”. Statuia a fost realizată de sculptorul austriac Anton Schuchbauer. Localizarea iniţială a statuii, în piaţeta de la intersecţia străzilor Universităţii şi Mihail Kogălniceanu, era datorată faptului că în această zonă îşi aveau reşedinţa, în epocă, instituţii de învăţământ catolice, precum şi biserica şi sediul ordinului iezuit.

Statuia a fost amplasată, inițial, pe actuala stradă a Universității (unde se afla Biserica Piariștilor/iezuiților). Foto din 1859/wikipedia.ro

În 1959, monumentul a fost îndepărtat din piaţetă, ca episod al unei campanii duse de autorităţile comuniste pentru a marginaliza monumentele cu caracter religios. În 1961, statuia a fost reamplasată în faţa altarului Bisericii „Sf. Petru”.

Sursa foto principală: Lukács József/via Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.