Muzeu cu ochelari VR. Biserica lui Horea va fi scanată și transpusă în mediul virtual

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     1191 Vizualizări  

Despre trecut, prin tehnologia prezentului. Muzeul Etnografic derulează proiectul „Biserica lui Horea-un patrimoniu pentru viitor”. Este vorba despre o expoziție virtuală care urmează să fie deschisă în 2021. Muzeul este în plin proces de cumpărare a infrastructurii necesare: videoproiectoare, softuri, ochelari de realitate virtuală.

“Pregătim un sistem de realitate virtuală – echipamente pentru proiectul „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”. Este vorba despre scanarea integrală a bisericii și transpunerea sa în mediul virtual. Expoziția va fi la sediul central de pe strada Memorandumului, dar va putea fi practic itinerată oriunde”, a explicat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic.

Biserica din Cizer, denumită și Biseria lui Horea, pentru că la ea ar fi lucrat chiar cel care a condus răscoala din 1784, este punctul central al Muzeului Satului, secția exterioară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Biserica are hramul Sf. Nicolae și a fost achiziţionată în anul 1968. De curând, aceasta a fost restaurată cu fonduri norvegiene.

About