Mihai Curteanu, despre coaliția PNL – PSD. „La împărțire, rezultatul iese corect”

Autor  admin   în  ,      3 saptãmâni în urmã     471 Vizualizări.  

După lungi tergiversări, au început, iată, discuţiile aplicate între cele trei partide care vor să formeze viitoarea coaliție de guvernare, PNL, PSD şi UDMR, pentru fiecare domeniu din programul de guvernare.

Din pozițiile publice ale liderilor celor două partide mari, respectiv liberali şi social-democraţi, se pare că există anumite diferenţe de viziune, atât în privinţa măsurilor sociale, larg susținute de către social-democrați (majorări de salarii, alocaţii şi pensii), cât şi în privinţa introducerii de noi taxe, aspect susținut de liberali. Cum ar veni, cele două partide se doresc, chiar dacă nu prea se potrivesc.

La capitolul măsuri sociale, PSD propune aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime la 1.000 lei/lună, creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei, respectiv la 2.600 lei pentru studii superioare, de la 1 ianuarie, creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei, şi la 3.000 de lei, de la 1 iulie 2022, pentru studii superioare.

În cazul PNRR, PSD susține că ar trebui aduse anumite modificări, cum ar fi introducerea de noi proiecte, pe de altă parte PNL susține că programul nu mai poate fi modificat în acest moment.

Un alt punct nevralgic îl reprezintă cota unică, o măsură larg agreată și susţinută de PNL. Pe de altă parte, PSD-ul susține că a venit momentul ca în România să fie introdusă impozitarea progresivă și impozitarea marilor averi.

La capitolul justiție, desfiinţarea SIIJ, liderul PSD Marcel Ciolacu declară că secţia specială nu trebuie desființată, ci susţinută ca să fie şi mai funcţională decât până acum, toate acestea în ideea în care guvernul liberal a adoptat deja desfiinţarea SIIJ, însă proiectul s-a blocat la Senat.

Dacă alte operații matematice le dau cu minus, la împărțire rezultatul iese corect: PNL și PSD au agreat un număr de 20 de ministere, urmând a fi discutată configurația guvernului.

Din nefericire, partidele parlamentare negociază de mai bine de o lună formarea unui nou Guvern. Cred că ar fi imperios necesar ca bâlbele, orgoliile, imaturitatea politică să nu își mai aibă locul în aceste momente, în care țara are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, de o clasă politică responsabilă, care să poată să gestioneze coerent criza pandemică. Mor zilnic prea mulți oameni ca să mai conteze pentru cineva orgoliile unuia dintre politicieni sau ale altuia.

Efectele negative ale pandemiei asupra economiei românești și așa greu încercată pot fi combătute doar de către un guvern stabil politic, care să poată elabora un plan de reforme majore pentru a putea vărsa în economie cele 29,2 miliarde euro primite de la UE. Nici nu contează acronimele; e timpul pentru eficiență.

Mihai CURTEANU

Absolvent de drept, analist politic, participant activ la viața politică autohtonă, Mihai Curteanu s-a alăturat echipei Media9 pentru a susține și a promova o percepție realistă asupra evenimentelor politice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.