Mergem la restaurante dacă suntem vaccinați? Prefectul județului Cluj: “Eu îmbrățișez ideea”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 zile în urmã     751 Vizualizări  

Ar trebui ca persoanele vaccinate cu ambele doze să își poată relua viața normală? Studiile din SUA arată că acest lucru este posibil. “Persoanele care au primit ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului nu transmit aproape niciodată virusul”, susține Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. Acel “aproape” lasă însă loc de discuții. UE sau România ar trebui să producă propriul studiu pe acest subiect.

166.220

de persoane au fost vaccinate, în total, în județul Cluj.

I-am solicitat un punct de vedere prefectului județului Cluj, Tasnadi Szilard. “Am citit ultimul studiu, conform căruia persoanele vaccinate nu transmit virusul. Este o ipoteză de lucru: dacă cei vaccinați cu ambele doze și îndeplinesc toate condițiile să poată intra în restaurante, cinematografe. Eu îmbrățișez ideea, în măsura în care se dovedește că, dacă sunt vaccinat, nu pot să mă infectez și nici să transmit virusul, de ce nu?”, a spus Tasnadi, la TVR Cluj.

Prefectul a mai spus că, în acest moment, funcționează 25 de fluxuri de vaccinare și că urmează, în jurul datei de 20 aprilie, să se deschisă încă 15. Acestea vor imuniza publicul cu Pfizer BioNTech. Sunt mii de clujeni pe listele de așteptare, iar vârstnicii vor avea prioritate.

Tasnadi Szilard a explicat și de ce, în județ, nu s-a mai carantinat total nicio localitate. Asta în ciuda cifrelor mari – de exemplu, la Palatca s-a trecut de 13. “Propunerile le face Direcția de Sănătate Publică, în baza mai multor indicatori, nu doar a ratei de infectare. Iar până acum DSP a considerat că nu trebuie carantinată nicio localitate din județ”, a precizat prefectul județului Cluj.

Prefectura a anunțat deschiderea a patru noi centre de vaccinare susținute financiar de companii private. Vor fi șapte noi fluxuri:

  • 2 fluxuri- De’Longhi
  • 2 fluxuri- Bosch
  • 1 flux- Emerson
  • 2 fluxuri – TETAROM 1

About