Mărgăritare porcilor

Autor  Mihai E. Serban   în  ,      6 luni în urmã     1407 Vizualizări  

Unul dintre clovnii climatici a ieșit la contraatac: Jair Bolsonaro (foto sus) și șeful său de cabinet (echivalentul prim-ministrului în democrațiile parlementare) l-au ironizat „pe medii” pe președintele Franței. Vezi Doamne, te-a bătut grija doar de noi, cu incendiile din Amazonia… ce ai de spus despre toate incendiile de acum din Australia?

Un clovn știe și face doar ceea ce ține de meseria sa de clovn: să prezinte în arenă giumbușlucuri jumate hazoase, jumate penibile. Am râde poate de giumbușlucurile trumpilor și bolsonarilor, dar situația este mult prea gravă, așa că trebuie musai să plângem cu ambii ochi. În primul rând, fiindcă prestațiile lor sunt cu desăvârșire de ordinul penibilului atunci când atacă activiști pentru mediu, precum Greta Thunberg. Sau când încearcă să dea replica altor lideri importanți, precum Macron, care se arată îngrijorați de urmările devastatoare ale deciziilor clovnești. Și ei nu știu să facă altceva decât un mișto vulgar, demn de cele mai mizerabile mahalale dâmbovițene.

Ridicarea poalelor în cap practicată acum de Bolsonaro este, ca să ne exprimăm cât se poate de elegant, deplasată și nevenită. Că ei nu înțeleg cum funcționează un ecosistem sau ecosfera planetară mai treacă-meargă (deși ar avea datoria să ceară lămuriri de la consultanți calificați). Dar faptele arată o realitate cruntă și îngrijorătoare: ei nu au habar nici măcar de rudimentele de geografie pe care orice institutor de școală primară le are la degetul mic. Doamna învățătoare le-ar explica răbdătoare acestor gugumani dopați de propria ignoranță și de propria importanță că planeta aceasta, din care ei cunosc doar visteriile și palatele, are în mare cinci tipuri de climat: ecuatorial (umed și constant de-a lungul anului), subecuatorial (în general umed, cu variații sezoniere), tropical și subtropical (cu 2 anotimpuri și mari variații sezoniere), temperat (cu 4 anotimpuri distincte) și arctic (dominat de frig, cu perioade scurte de dezgheț).

O simplă privire asupra hărții climatice a planetei ne relevă lucruri care scapă cu desăvârșire titanilor care au fost ocupați doar cu sforării politice și cu jefuitul visteriilor: zonele ecuatorială și subecuatorială găzduiesc marile ansambluri verzi ale planetei (Amazonia, bazinul Congo, Indonezia, Papua), zonele tropicale și subtropicale marile deșerturi (Sahara, Arabia, centrul Iranului, Taklamakan, Gobi, Atacama, Kalahari, Australia- 2,7 millioane km² de deșerturi, peste un sfert din suprafața Europei!), zonele temperate sunt întâlnite aproape în exclusivitate în emisfera nordică, la fel și zona climatului arctic.

Pădurile din zonele ecuatoriale și tropicale sunt de extremă importanță pentru ecosfera panetară. Mai întâi, ca întindere. Secundo, ca bogăție de viață pe care o adăpstesc. Tertio, ele sunt active pe întreaga durată a anului, și nu maxim 6 luni, ca pădurile din zona temperată. Și tocmai acest segment, de extremă importanță a ecosistemului planetar este supus unei presiuni antropice (umane) de neimaginat. Populația în Africa și Indonezia a crescut exponențial și fiecare nouă gură de aici reclamă dreptul la supraviețuire, hrană și un trai decent (cât mai aproape de confortul occidental, vezi bine!). În Brazilia, fiecare țăran și fiecare șmecheraș visează la îmbogățire. Iar privirile tuturor acestora sunt îndreptate lacom spre mediul natural, singurul loc în care se pot extinde plantațiile de soia sau de palmier, menite să alimenteze poftele bogaților planetei. În consecință, Amazonul arde. Ard și Congo, și Indonezia. Toate acestea sunt incendii provocate de om, care în mod sinucigaș urmărește antropizarea (transformarea după criterii umane) până la absurd a mediului natural. Incendiile spre care arată degetul ignorant al lui Bolsonaro sunt incendii petrecute în teritorii „civilizate” din zonele subtropicale, pe fondul uscăciunii excesive produse de încălzirea globală (California, Chile, Grecia, mai nou și Siberia!). Extrem de tragice sunt incendiile din Australia, fiindcă ele lovesc cele mai dezvoltate regiuni ale continentului, iar viața sălbatică trăiește o adevărată apocalipsă (500 milioane de sălbăticiuni ucise, cu emblematicul koala cu populația decimată până sub limita supraviețuirii!). Așa că, mai ușor cu geopolitica climatică, senhor Bolsonaro, mai bine vezi ce fac acei camponês  ai tăi prin Amazonia…

Mi-e teamă că bătălia este pierdută. Nu din cauză că nu avem explicații pentru ceea ce se întâmplă și nu fiindcă nu suntem capabili să imaginăm cel puțin 1000 de căi prin care putem acționa și remedia câte ceva din răul ce se întâmplă. Nici vorbă; cauza este nepăsarea noastră criminală. A noastră, a tuturor, de la vlădică până la opincă. Privim în jur de la ferestrele clădirilor noastre climatizate sau prin geamurile automobilelor noastre climatizate, și nu simțim nici o schimbare. Desigur, schimbarea este undeva, acolo, dincolo de incintele climatizate. Și nu e problema noastră… e a diriguitorilor, cei care ne-au convins să-i punem în scaune înalte, pentru că ei ne-au promis prosperitate fără limite. Diriguitori care se mai strâng din când în când (Rio,Kyoto,Paris), se prefac că-i ascultă pe savanți, zâmbesc condescendent activiștilor, și semnează acorduri despre care știu din capul locului că nu valorează nici cât o ceapă degerată. Fiindcă adevărata lor agendă, (în bună măsură, și a noastră), este prosperitate și bogăție fără limite… mai întâi pentru ei și gașca lor, desigur!

Avem un mărgăritar de planetă. Unic, până acum, leagăn al rațiunii în Univers. Iar noi, ce facem…? Îl aruncăm sub râtul porcilor!

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About