Marcel, robotul consilier local? Poate dacă lipește afișe :))

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      10 luni în urmã     398 Vizualizări  

Postare amuzantă pe Facebook a unui consilier local clujean, Călin Găbudean, de la PNL. “După Antonia (soft existent deja, care sortează cererile adresate municipalității n.r.), tot la Cluj-Napoca sper să apară și Marcel, primul consilier local virtual. Mi-l imaginez ca un laptop, interconectat la toate datele produse de orașul nostru, care poate să ia deciziile pe loc și fără partea emoțională. L-ai vota?”, scrie Găbudean.

Din anumite puncte de vedere, “Marcel” activează deja în Consiliul Local. O mulțime de aleși locali votează fix ca niște roboți, pe principiul crede și nu cerceta. Sunt multe greșeli în anexele hotărârilor de Consiliu Local, dar nu observă nimeni. Însuși domnul Găbudean nu își face auzită vocea niciodată. Sigur, acum se fac listele pentru alegerile din iunie, așa că toți caută să recupereze timpul în care au tăcut. 

Și mai e ceva. Sunt chiar curios care dintre liberali și-ar ceda locul „eligibil” în favoarea lui Marcel. Dacă ar intra într-o competiție internă, probabil că robotul nici nu ar prinde lista. Nu ar linguși, nu ar lipi afișe, nu ar strânge semnături. Dacă ar fi totuși în CL și ar vota „contra”, ar fi dat afară urgent. Întrebați-l pe fostul consilier Ioan Bâldea :). În politică se poartă meritocrația artificială, nu inteligența artificială.

Apoi, fără glumă, în aparatul Primăriei ar fi mai util un robot. Sau mai mulți. În primul rând, se cunoaște că aparatul municipalității este gras către obez, iar tehnologia ar putea să îl facă mai suplu. Decât 1.000 de angajați nu prea entuziaști, mai bine 500 și Marcel. De exemplu, cu un robot la urbanism, poate nu ar mai apărea erori de citire a CUT-ului din planul urbanistic general. Arhitecții care își fac veacul în Primărie și-ar pierde pelerina de Supermani. Cu un soft la juridic, poate nu ar mai fi procese în care Primăria să nu se apere. Un Marcel ar observa, poate, că în apartamentele pentru săraci din zona fostului Oser, cu 80 de lei chirie, locuiește o șefă din Primărie cu salariu lunar de aproape 10.000 de lei. Un robot ar ajuta și la licitații; procedurile stau în analiză luni întregi și pe unele tot le întoarce CNSC.

Multe alte întrebuințări ar putea avea un roboțel și poate acolo vom ajunge, în câțiva ani. Chiar și articolele de pe Media9 ar putea fi mai precise cu un robot-jurnalist :). În deliberativ, însă, vor fi întotdeauna muritori, că asta e ideea: regulile le fac oamenii pentru oameni.

PS În decembrie, în Primărie a fost adus un robot și toată lumea s-a adunat ca la circ. Acesta ar putea să aibă rolul de portar, întrucât poate răspunde la întrebări simple. Deocamdată, municipalitatea nu a anunțat că ar avea intenția să îl cumpere.

About