Mai mult pe transport decât pe spitale. Cum se cheltuie banii Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       2 saptãmâni în urmã     1332 Vizualizări.  

USR a lansat proiectul privind transparentizarea cheltuielilor unităților administrativ-teritoriale. Găsiți totul pe website-ul transparenta.usr.ro.

Am aruncat un ochi peste felul în care s-au cheltuit banii la Cluj-Napoca (AICI). În primele nouă luni ale anului, s-au dus peste 918 milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost alocați pentru transportul în comun, 153,8 milioane de lei. Să ne amintim că municipiul cumpără tramvaie; tocmai se încheie acordul-cadru cu Astra Vagoane Călători Arad pentru cele 24 de tramvaie noi. În plus, Primăria decontează către CTP gratuitățile oferite pentru cetățeni.

Sănătatea este abia pe locul al doilea, cu 131,2 milioane de lei. Municipiul are în subordine un singur spital, Clujana, însă oferă finanțare și altor unități medicale.

Mai reținem câteva cifre. Către salubritate au fost direcționați 34,7 milioane de lei, către Poliția locală, 23,7 milioane, iar 9 milioane s-au dus pe iluminat public.

Pe de altă parte, Consiliul județean a cheluit în nouă luni 809 milioane de lei, cei mai mulți pentru spitale, 396 de milioane de lei. Salarii de la Filarmonică sunt mari; numai pentru instituțiile de cultură, Filarmonica și teatrul Puck, Consiliul județean a scos din conturi 54,6 milioane de lei de la începutul anului.

Pe locul al treilea este municipiul Turda, care a cheltuit, în 2021, 174 de milioane de lei, cei mai mulți pe spitale – 48 de milioane de lei – și pe străzi – 29,8 milioane.

About