Mai există PSD Cluj? Șeful nu s-a mai ridicat de la birou de anul trecut :)

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     1353 Vizualizări  

La Cluj, marele PSD nu a mai fost demult mare. Vremurile Consiliului Județean PSD și ale “Grupului de la Cluj” au apus de ceva vreme. Dar atât de mic ca acum nu a fost partidul niciodată. Scriam ieri (AICI) că aproape jumătate dintre cei 33 de primari PSD din județ au cârmit către PNL. Sigur, obținând unele avantaje la schimb, că așa este în politică. 

PSD i-a păstrat pe Lucia Suciu, la Chinteni, pe Grigore Fati, la Apahida, pe Aron Lungu, la Panticeu, pe Dorel Pojar, la Jucu, pe Viorel Matiș, la Beliș șamd. Unii au fost ofertați la rândul lor și au refuzat să plece din partid, cum este cazul lui Fati. Toți aceștia au șanse să își păstreze funcția și după alegerile de anul acesta.

Mai sunt două luni până la scrutin și toate partidele lucrează febril la listele de candidați. Unele le-au anunțat, altele sunt pe cale să o facă. Este vremea trocurilor, a promisiunilor interne, știți dumneavostră cum se întâmplă în politică. Nu și în PSD, unde nu se știe nimic. Nici cine va candida la Consiliul Județean, nici cine va merge la Primăria Cluj-Napoca; este în aer situația și la Turda, Dej, Florești, Baciu sau Feleacu, ca să amintim doar câteva localități cunoscute. Ca urmare a situației interne, PSD va pierde pe linie. 

Cine ar putea candida la Cluj? Fie la un palat, fie la altul, sunt în cărți Relu Cherecheș, fost prefect, Anca Ciubăncan, șefa organizației municipale, Dan Morar, liderul consilierilor locali, Valentin Cuibus, fost inspector școlar general, Gabriela Ciot, revenită de la Ministerul Afacerilor Externe, Horia Nasra, deputat, Dan Claudiu Tămaș, șeful DGASPC. A reapărut în anturajul partidului și Claudia Anastase, fost consilier local. Pe cine vedeți primar? Pe cine vedeți președinte de Consiliu Județean?

Pe la PSD Cluj a trecut furtuna Liviu Alexa, care a exclus mulți membri de partid, apoi a venit Gheorghe Șimon, din Vișeu, Maramureș, care nu s-a mai ridicat de la birou de anul trecut. Efectivul din județ îi știe fața doar de pe rețelele de socializare. Asta este una dintre explicațiile migrației primarilor. O alta, desigur, este că Alin Tișe le-a oferit primarilor sprijin pentru diverse lucrări de la Consiliul Județean, apoi le-a făcut cu ochiul. 

Spuneam de vremea Grupului de la Cluj, cu universitarii Rus, Dâncu și Pușcaș. În tot PSD Cluj mai sunt doar două cadre didactice universitare, Gabriela Ciot și consilierul local Corina Croitoru. Pardon, trei, l-am uitat pe fostul prefect Cherecheș.

Asta este fotografia actuală a PSD Cluj. Era o forță în Consiliul Județean, cu 11 reprezentanți, dar este previzibil că după aceste alegeri efectivul se va subția semnificativ. Fără primari, nu va avea cine să mai mobilizeze oamenii să voteze cu trandafirii. Organizația de la Cluj pare complet abandonată de la centru. E rău sau e bine? În democrație este nevoie de opoziție, iar social-democrații vor avea prea puțini oameni ca să facă acest lucru, în următorul mandat. Dar natura nu suportă vidul. În localitățile importante din județ, probabil că sarcina opoziției față de puterea PNL va cădea pe umerii USR-PLUS.

About