Maestrul păcălelilor. Minciunile lui George Bob despre sensul giratoriu de pe Frunzișului

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     9345 Vizualizări  

Am scris, zilele trecute, despre sensul giratoriu pe care omul de afaceri George Dorin Bob și-a asumat să îl construiască pe strada Frunzișului, în dreptul magazinului Lidl și al viitorului ansamblu imobiliar Wings (dezvoltat de domnul Bob). Găsiți textul AICI. Domnia sa mi-a răspuns, susținând, în linii mari, că induc în eroare opinia publică. Puteți descărca dreptul la replică de AICI. Părerea mea este că George Dorin Bob este cel care induce în eroare. Flagrant. Ca să facem un rezumat, domnia sa ne arată că va începe în 8 octombrie un proiect pe care l-a promis Clujului acum mai bine de doi ani. Care trebuia terminat ÎNAINTE de inaugurarea Lidl. Ne indică faptul că în PUG este desenat sensul giratoriu, deși o privire rapidă pe planul urbanistic general ne arată contrariul. Și ne bate obrazul că am scris despre un proces care nu ar mai exista, prin care se contestă planul urbanistic zonal al ansamblului Wings; doar că procesul se derulează și are următorul termen în 4 noiembrie 2019, lucru ușor de verificat pe platforma portal.just.ro. Concluzia mea este că domnul George Dorin Bob păcălește și minte cu grație. Le luăm pe rând și, la urmă, puteți să trageți propria concluzie.

Sensul giratoriu trebuia făcut înainte de inaugurarea Lidl

George Dorin Bob ne comunică faptul autorizația de construire a sensului giratoriu nu a expirat și că vor începe lucrările în 8 octombrie 2019. Ne bucurăm ca articolul nostru i-a adus aminte lui Bob că avea de cel puțin doi ani această obligație. Iată AICI autorizația, care ne arată că sensul trebuia început cel târziu în septembrie 2018 și avea durata de execuție de 24 de luni. Așadar, azi trebuia să fie funcțional. Chiar dacă ar fi să credem că autorizația a fost prelungită și că vor începe lucrările (nu apare pe website-ul Primăriei, până la acest moment avem doar cuvântul lui George Dorin Bob), trebuie să observăm absența construcției. Ce încercăm să spunem este că omul de afaceri și-a asumat un proiect față de Cluj și clujeni și e tare urât să îi duce cu zăhărelul ca pe proști. Până și faptul că îl începe acum, când traficul este la cote înalte, nu vara, când e mai lejer, ne arată gândirea aceasta egoistă.

Potrivit lui George Dorin Bob, sâmbătă expiră autorizația prelungită, iar omul de afaceri ne spune despre lucrări că “vor începe, conform autorizației de construcție, în data de 08.10.2019, cu deplina respectare a legislației și a actelor administrative solicitate și obținute”. Din păcate, e sigur deja că nu se va face cu respectarea actelor administrative emise, întrucat HCL 336/2015 (AICI) prevede obligativitatea beneficiarului PUZ de a finaliza lucrările de amenajare a sensului giratoriu ÎNAINTE de darea în folosință a obiectivelor de investiții. Așa cum știm, magazinul Lidl a fost dat în folosință în decembrie 2016. 

Poate că George Dorin Bob are un alt mod de a înțelege lucrurile, dar e greu de explicat de ce un dezvoltator de talia domniei sale solicită cu insistență includerea unui sens giratoriu într-o curbă în planul urbanistic zonal, după care nu îl mai construiește.

Ajutor “dezinteresat” pentru sens de la fostul arhitect șef al Clujului

Așa cum am arătat în articolul anterior, cu acest sens giratoriu nu era împăcat nici primarul Emil Boc, însă a fost convins de către Adrian Iancu, fostul arhitect șef al municipiului (AICI). Este cel puțin neuzual să faci un sens giratoriu într-o curbă strânsă, iar în trecut s-au studiat alte variante, de exemplu un pod. Sensul giratoriu este scump, dar – față de celelalte opțiuni – cel mai ieftin. Sensul a apărut în planșa urbanistică a zonei după un joc de scenă. În martie 2015, în ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU), cel care îl cerea era arhitectul Claudiu Botea, de la Arhimar Serv SRL. Cum primarul Emil Boc avea dubii, a intervenit – ca membru neutru al CTATU – Adrian Iancu, fost arhitect șef al municipiului. Un om care are relații apropiate cu primarul. Până la urmă, Boc a fost de acord. Ce ne spune George Dorin Bob despre neutrul Iancu? Că firma sa, Studium Green, “a colaborat în trecut cu dl. arhitect Iancu, dar nu a fost implicat în acest proiect”. Sigur că nu a fost implicat, doar l-a susținut dezinteresat. Așa cum am văzut, Adrian Iancu avea legături cu Studium Green și are în continuare. Veți observa în scurt timp proiecte de colaborare cu cimitire și turnuri de 40 de etaje. Povestea aceasta este inclusiv o temă de reflecție pentru DNA.

Cu ce ne mai minte George Dorin Bob? Că „amenajarea sensului giratoriu în curbă este prevăzută chiar în PUG-ul Municipiului Cluj-Napoca”. Verificând în exact două minute site-ul Primăriei, secțiunea PUG (AICI), găsim în mod “suprinzător” planșa zonei, fără existența vreunui sens giratoriu (cu roșu, breteaua viitoarei centuri metropolitane).

Bob a obținut modificarea urbanistică a zonei, exact așa cum am arătat mai sus, prin implicarea unor arhitecți în care se pare că primarul Emil Boc avea încredere. Iar după ce l-a obținut nu l-a mai construit.

PUZ Wings este contestat, se cere anularea

Apoi, George Dorin Bob contestă informația privind planul urbanistic zonal pentru ansamblul Wings contestat în instanță. “Instanța s-a pronunțat deja asupra cererii formulate de dna Eugenia Moraru, în sensul respingerii acesteia. Informația este disponibilă publicului la o simplă căutare”. Într-adevăr, căutarea e simplă – AICI.

Apelul formulat de dna Moraru Eugenia a fost admis (nu respins, cum încerca Bob să ne convingă): “Admite recursul declarat de recurenta ME împotriva sentinţei civile nr. 313 din 12.02.2019 pronunţată în dosarul nr. 1492/117/2018 al Tribunalului Cluj pe care o casează în totalitate în sensul că trimite cauza spre rejudecare. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 12.06.2019”. 

Cauza se află acum în rejudecare pe rolul Tribunalului Cluj, cu termen de judecată 04.11.2019 – dosar nr. 1492/117/2018 (AICI).

După ce ne păcălește cu respingerea admiterii, George Dorin Bob trage concluzii: “articolele de presă nu ar trebui să conțină fapte neadevărate și nici interpretări abuzive”. Corect. Poate ar trebui să extindem concluziile și drepturilor la replică. “Afirm cu tărie că sunt dator clienților și partenerilor mei să militez pentru adevăr”, mai scrie dezvoltatorul. Dragi clienți Wings, v-a spus domnul Bob, așa cum vă era dator, că PUZ-ul este contestat și există posibilitatea ca instanța să îl anuleze, oprind astfel lucrările? Sunt convins că da.

Dragi cititori, vă invit să trageți singuri concluziile. Poate că presa nu este mereu câinele de pază care ar trebui să fie, dar Media9 și-a făcut un țel din a publica știri cu bun simț. În ceea ce îl privește pe George Dorin Bob, bunul simț i-ar fi indicat să se abțină. Domnia sa, ca dezvoltator, are o misiune pe care a ignorat-o: să îi respecte sincer pe clujeni.

UPDATE 9 octombrie: Studium Green a anunțat formal la Primărie că va începe lucrările în 8 octombrie 2019. În teren însă nu se vede nimic. „Ohoo, o să-l facă după ce o fi gata al doilea bloc, abia e început primul”, spune paznicul șantierului. El nu are de unde să știe că patronul său s-a angajat să predea sensul ÎNAINTEA celorlalte construcții. Legal, domnul George Dorin Bob poate declara că a început lucrările fără să sape vreo groapă. Este însă obligat să pună un panou de informare, care – ghiciți? – nu a fost încă instalat.

Iată o fotografie de azi, ca să fim siguri că nu a apărut brusc vreun sens giratoriu.

About