Lumină în cartiere. 16 străzi clujene vor avea iluminat modern, cu LED

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2134 Vizualizări.  

Primăria clujeană tocmai ce a finalizat licitația pentru furnizare produse pentru obiectivul de investiții ”Sistem de iluminat public inteligent în Cluj-Napoca pentru scăderea efectelor gazelor cu efect de seră”.

A câștigat Elby Energy Projects, din București. Trei ani vechime, 25 de angajați, 78 de milioane de lei cifra de afaceri, 7 milioane de lei profit în 2021, potrivit termene.ro. Compania este controlat de omul de afaceri Cristinel Sandu, despre care presa scrie că i se spune “Prăjitură” și că a fost prieten cu Codruț Marta.

Primarul Clujului, Emil Boc, a oferit astăzi informații despre proiect. “Se înlocuiește actualul sistem, care este energofag, cu un sistem cu tehnologie LED. Avem 16 străzi în analiză. Se vor monta 1.416 aparate de iluminat. Este linia Uniunii Europene, de investiții pentru o dimensine verde, nepoluantă. Aceasta este energia viitorului, după toate opiniile, și noi punem Clujului acolo unde trebuie în materie de independență energetică”, a spus Boc.

Cele 1.416 aparate ar urma să se instaleze pe străzi selectate din fiecare cartier important al Clujului. În zona centrală, acolo unde au existat proiecte de modernizare, un astfel de sistem de iluminat cu tehnologie LED există deja.

Primarul a reiterat dorința Primăriei de a pune panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din Cluj, inclusiv pe Casa de cultură a studenților. “Nu chiar în față, mai ferit”, a spus Emil Boc.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.