Linii noi de troleibuz, la Cluj. La toamnă se trag firele

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     5720 Vizualizări  

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat săptămâna aceasta că vom avea linii noi de troleibuz. Nu a dat detalii, dar Media9 a aflat care vor fi. Compania de Transport Public (CTP) se pregătește să tragă fire de troleibuz pe o arteră de unde au dispărut după Revoluție, Bulevardul Muncii.

Astfel, două dintre rute ar urma să utilizeze aceste linii. Una va lega Mănășturul, cealaltă Gheorgheniul de Bulevardul Muncii. Într-un interviu din luna februarie pentru Media9 (AICI), directorul CTP, Liviu Neag, spunea că “Bulevardul Muncii se pretează foarte bine transportului cu troleibuzul”. La ambele, traseul va traversa strada Fabricii. O a treia linie ar trebui, de asemenea, să urmeze un traseu “bătătorit” înainte de 1989: vechea rută 23, care lega Piața Mihai Viteazu de Piața 1 Mai.

Primăria a cumpărat și va concesiona CTP 50 de troleibuze noi, cu bani de la Comisia Europeană. Primul troleibuz va veni, probabil, în octombrie, iar până în martie este așteptată la Cluj toată flota. Marca este Solaris, firma poloneză care a adus la Cluj 40 de autobuze diesel, dar este în curs de predare și a 41 de autobuze electrice, în urma unui acord-cadru. 

Troleibuzele răspund dorinței Clujului de a avea un transport ecologic, însă vor excede, după achiziția poloneză, necesarul actual al CTP. De aceea, compania va căuta în viitor cât mai multe trasee de pe care să elimine autobuzele poluante și să introducă troleibuze prietenoase cu mediul.

DECLARAȚIE

“Ne-am gândit să extindem linia de troleibuz pe Bulevardul Muncii, unde se pretează foarte bine transportul cu troleibuzul. Acolo a mai existat o linie, dar a fost scoasă după ce a scăzut activitatea pe vechea platformă industrială. Propunerea este în analiză, ne gândim inclusiv să amenajăm o stație la Emerson, doar că strada până la firma de IT nu este în domeniul public. Dacă vom decide în favoarea ideii, va trebui să tragem din nou linia electrificată pe bulevard”

Liviu Neag, directorul CTP, în februarie 2019

About