INTERVIU SABIN SĂRMAȘ. „Este exclus să intru într-un partid. Clujenii invizibili sunt o forță mult mai puternică decât cea a partidelor”

Sabin Sărmaș s-a auto-declarat „primarul din umbră al Clujului”, după alegerile la care a obținut aproape 30% din totalul voturilor pentru funcția de primar. Numai că apoi a plecat în vacanță cu rulota, iar cetățenii au început să își pună întrebări. Ce va face Sărmaș de acum înainte? Cât de mult pot să conteze pe el? Cum îi va putea sprijini? Sunt totuși patru ani până la viitoarele alegeri, e nevoie de multă răbdare și multă memorie pentru toate părțile implicate.
Media9 vă oferă un interviu cu Sabin Sărmaș, încă deputat în Parlamentul României, în care acesta vorbește despre planurile sale și despre modul în care dorește să se implice la Cluj.
Sabin Sărmaș, cine ești tu acum, din punct de vedere public?
– Din punct de vedere public sunt deputat de Cluj. În continuare rămân deputat, am mandat până la finalul anului. Și sunt, așa cum mi-am asumat, după alegerile din 9 iunie, primarul din umbră al Clujului, nu cel din primărie. Un candidat votat de către 30% dintre cei care au mers la vot și de către 37.000 de oameni, un număr mare de alegători, ceea ce atrage după sine o responsabilitate și o presiune destul de mare.
Și cum simți tu asta? Ce anume vei face în continuare ca să rămâi primarul celor 37.000 de oameni?
– Asta spuneam, e un soi de e un soi de presiune publică pe care nu am mai simțit-o. Și spun asta pentru că oamenii cu care mă întâlnesc mă fac să simt asta. Doar un exemplu: zilele astea, la festivalul Untold, am primit de zeci de ori, fără să exagerez, când spun de zeci de ori, același, același mesaj, că trebuie să continui, că trebuie să rămân în zona asta publică. Mi-au spus: „Trebuie să candidezi data viitoare, că sigur ieși data viitoare”. Totul depinde cumva de mine. Trebuie să fiu responsabil, să înțeleg ce trebuie să fac pentru a rămâne în contact cu oamenii. De fapt, oamenii asta îmi cer. Ei nu au soluții politice, nu vin cu soluții, nu îmi spun exact ce să fac, dar îmi spun să rămân în spectrul public, să nu dispar din zona asta. Și atunci ceea ce trebuie să fac eu în perioada următoare este să mă asigur că am o platformă de pe care pot să mă manifest în favoarea lor în continuare, de pe care pot să cer anumite lucruri atunci când e cazul, să critic atunci când e cazul sau să ajut atunci când e cazul.
Ce este platforma asta?
– În momentul de față eu am o platformă. Până la finalul anului nu am problema asta, pentru că platforma pe care astăzi o am este cea de deputat. E una dintre cele mai puternice.
Mai rămân trei ani și jumătate…
– E adevărat. Deci, repet, de ce e puternică platforma de deputat? Pentru că ai multe drepturi. Poți să participi, de exemplu, la ședințele de Consiliu local, să iei cuvântul pe toate subiectele. Ți se dă dreptul asta prin lege. Nu ai votul, nu ai acel vot în Consiliul Local, dar impactul public și în comunitate și printr-o luare de cuvânt a unui deputat în Consiliul Local este cel puțin la același nivel, dacă nu mai mare, cu al unui consilier local.
Înseamnă că vrei să vrei să candidezi la iarnă pentru Parlamentul României.
– Poate fi una dintre opțiuni, dar nu e singura opțiune.
Ce spun fanii tăi despre chestiunea asta? Ce vor să faci pe viitor?
– Mai degrabă îmi spun să rămân deputat, pentru că e o poziție de pe care, până la urmă, mă aflu și acum: eu sunt deputat. Încă o dată, repet, este o iluzie a noastră, a celor care suntem politicieni sau suntem preocupați de politică, că oamenii se duc foarte mult în detaliile politicii. Pentru ei contează mai puțin. Ei cer. Omul cere pensii mai mari primarului și cere deputatului să rezolve șanțul de pe stradă sau iluminatul public. Adică nu stau să facă astfel de distincții, în marea lor majoritate. Dar ce îmi cer e să rămân pe o poziție publică puternică, indiferent care o fi ea. Și ei știu că astăzi am poziția asta.
Te vezi intrând într-un partid?
– Asta e exclus.
Vei putea câștiga un post de parlamentar ca independent?
– Cu toată modestia, forța politică pe care mi-o dau voturile luate în Cluj-Napoca și pe care le-aș putea lua în județul Cluj e mai mare decât a majorității partidelor politice din județul nostru. Acești clujeni invizibili, partidul ăsta care nu există, de fapt, al clujenilor invizibili, e o forță mult mai puternică decât a partidelor, a celor mai multe dintre partidele din județul nostru.
Nu îți faci partid…
– Nu. Adică nu ar avea sens tactic să fac asta acum. Ca să îți faci partid, ca sa faci un prag național de 5%, e foarte complicat. Adică trebuie să am forță de a face o structură care să ia 5% la nivel national sau sa ia acel prag, nu mai știu cât e, în alte 4 județe sau 6 județe. Nu, n-am forța asta, n-am resursele astea, nu am echipa care să facă lucrul asta. Deci, în momentul acesta, acum pentru aceste alegeri, nu are sens o platforma politică de tip partid.
Ai dat o lovitură administrației locale actuale în 9 iunie. Ai văzut ceva schimbări pe care să zici că le-ai provocat tu?
– Da, dar nu sunt cele pe care le așteptam. Adică eu am semnalat niște probleme care sunt structurale, care sunt de fond. Singurele reacții pe care le are administrația sunt în comunicare. Adică au început să comunice cum am făcut eu în campanie sau să încerce a comunica, că nu chiar le iese. Ori problema nu e la comunicare. La Cluj s-a comunicat mai bine decât în 99% din orașele din România. Problema nu e una de comunicare. La Cluj problemele sunt reale, sunt de fond. Nu am văzut încă o altă abordare când vine vorba de marile proiecte. Nu văd foarte multă claritate când vine vorba de marile proiecte. Nu e foarte clar ce se întâmplă cu centura. Nu e foarte clar ce se întâmplă cu metroul. Nu e o critică, au trecut alegerile. Mă așteptam să spună „vino constructiv și hai să ne punem la masă să vedem. Avem o problemă cu traficul. Bun. Ce facem în următorii patru ani?”. Asta mă așteptam să văd după alegeri. Dar nu am văzut nimic din astea. Doar o iluzie că, încercând să comunice altfel, se vor rezolva problemele. E fals și e greșit.
Și mie mi se pare că partea de comunicare e la fel ca în trecut, dar s-a intensificat. Vreau să te întreb ce părere ai, de exemplu, despre ceva ce eu am criticat: ieșirea aceea cu bazinul olimpic „David Popovici”.
– E exact ca inaugurările de lucrări din campania electorală. Adică, totuși, nu suntem în ’92, proaspăt ieșiți din comunism și fără busolă. Și dacă e o idee bună, o distrugi în momentul în care lumea o miroase ca fiind populistă. E greșit să faci lucruri de genul ăsta cu proiecte care probabil că o să aibă un impact bun în comunitate. Adică bazinul ăla e util. Iar performanța acestui sportiv este excepțională, iar el e deștept cum rar mi-a fost dat să văd. Dar nu e sănătos să te legi de momentele astea. Adică e un parcurs; când iei o astfel de decizie, îl întrebi pe omul respectiv, te duci și spre comunitate, vezi dacă comunitatea are alte opțiuni sau ce ar vrea. Cumva obții mai mult rău decât bine, chiar dacă poate că demersul e bun, chiar dacă poate că ideea nu e proastă, dar pur si simplu o distrugi, făcând-o pe genunchi doar dintr-o dintr-o pornire dintr-asta populistă. Iarăși s-a greșit, evident.
Spune-mi despre interacțiunile pe care le-ai avut cu actuala administrație după alegeri.
– N-am avut interacțiuni după alegeri, dar cu siguranță o să avem. Și am mai spus-o, eu am toată disponibilitatea să ajut, pentru că îmi pasă de oraș. Îmi pasă de Cluj, dincolo de orgolii. Dar ajutorul ăsta să nu se traducă cumva în faptul că de mâine închidem ochii. Totu-i bine și nu mai spunem lucrurile care sunt, care ard, care dor. Una-i una, alta-i alta. Dar am toată disponibilitatea la dialog și la sprijin, pentru că eu cred că pot să ofer un sprijin. A trecut și Untold, a trecut și Olimpiada, ne reintrăm în ritm ușor. N-am avut dialog în sensul ăsta și, repet, cred că eu sunt într-o instituție parlamentară, ei sunt o instituția locală, trebuie să lucrăm împreună pentru Cluj. Dincolo de toate orgoliile, care ar trebui lăsate în mare măsură la o parte. Acum va fi complicat, ținând cont de alte alegeri care vin. Dar totuși, cred că măcar ar fi bine să încercăm.
Dacă nu obții un post de parlamentar, din ce ar urma să trăiești până la vitoarele alegeri?
– Uite, o să-l citez pe un prieten bun – e foarte deștept tipu’ – care zice: „mie îmi e limpede că tu pierzi foarte mulți bani stând în politică. Ți-ar sta foarte bine în business”. În primul rând, vreau să clarific. Nu sunt decis sută la sută să merg în Parlament din nou. Și vorbesc foarte serios când spun asta. Nu sunt decis sută la sută că merg în Parlament, că o să vreau să rămân în Parlament. Dar nu am o problemă de genul ăsta. Adică mie îmi lipsește, ca să fiu cât se poate de onest, latura de business. Activitatea îmi place: e multă flexibilitate și puține constrângeri. Îmi place antreprenoriatul. N-am nici o îngrijorare din ce îmi voi câștiga existența. Aș duce-o mult mai bine, dacă e vorba de latura financiară. Dezavantajul ar fi că, dacă aș lua-o pe calea respectivă, ținând cont la cât mă implic de mult în proiecte, când le încep, m-aș desprinde și n-aș rămâne cumva pe o platformă publică. Aș risca să mă îndepărtez de dialogul ăsta, de relația asta pe care o am cu clujenii și cumva să pun în pericol proiectul pentru primărie pentru când va fi 2028 sau 2025. Vom vedea.
O frază de final pentru susținătorii tăi.
– Mă bucur că am reușit să creăm atât de multă speranță împreună în jurul acestui proiect de nou Cluj, pe care l-am promovat împreună și vă garantez că proiectul merge mai departe. Adică voi face tot ce ține de mine ca proiectul ăsta să meargă mai departe, ca energiile să se conserve, ca speranța asta să rămână așa, intactă, cum s-a creat aici.
Sărmaș despre alegerile prezidențiale: „Nu sunt foarte încântat de ce avem pe masă”
L-am pus să aleagă pe Sabin Sărmaș între Mircea Geoană, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și George Simion, numele de candidați la alegerile prezidențiale vehiculate până în prezent. „Eu mă îndoiesc că o să rămână toți în cursa asta, toți cei amintiți. Ei se profilează. E ciudat că nu știm nimic cu atât de puțin timp înainte de alegeri. Eu s-ar putea să fac exact același lucru pe care l-am făcut la locale, unde nu m-am băgat în alegerile pentru Consiliul Local. Niciodată n-am dat un mesaj să spun votați cu partidul X sau partidul Y. E foarte posibil ca același lucru să-l fac și la alegerile prezidențiale, să nu indic un favorit, pentru că e competiția lor, una destul de străvezie până acum, ca să fiu sincer. Adică nu sunt foarte încântat de ce avem pe masă. Vedem ce rămâne cu adevărat și vedem cum se transformă bătălia”, a spus Sărmaș.