Incitare și dezinformare. UDMR caută voturi în Valea Uzului

Autor  Sorin Tolan   în  ,      1 year în urmã     1842 Vizualizări  

Tot mai mulți etnici maghiari sunt dezamăgiți de felul în care îi reprezintă UDMR. Ca de obicei, și înainte de alegerile europarlamentare UDMR a dorit să creeze un șoc, să ofere emoție, mai ales celor mai radicali dintre posibilii săi votanți. Dacă privim din acest unghi evenimentele din Valea Uzului, vom descoperi, poate, că suntem victimele unei manipulări, că românii au fost folosiți pentru succesul unei scene regizată de unguri pentru unguri.

Lucrurile au mers însă prea departe. Chiar dacă au trecut alegerile, UDMR nu a putut rata șansa de a-și consolida bazinul de simpatizanți. Liderii maghiari au provocat în Valea Uzului, au căutat spectacolul. Iar acolo unde realitatea nu a fost suficientă, au improvizat prin dezinformări girate de la nivel guvernamental ungar, într-o abordare parcă inspirată de propaganda de la Kremlin, de care guvernul Orban este atat de apropiat. Cu alte cuvinte, ei au incitat și au dezinformat. Cei care au fost în Harghita de Ziua Eroilor știu că nicio cruce nu a fost vandalizată și niciun fir de păr al vreunui etnic maghiar, din lanțul uman, nu a fost clintit.

În poveste s-a implicat și Budapesta. La Cluj, Viktor Orban a spus că își dorește o relație mai bună cu România. Atitudinea Ungariei îl contrazice însă pe premier. Perfecta sincronizare dintre Fidesz și UDMR se traduce, așa cum am mai scris, prin sume importante de bani pe care Cabinetul Orban le trimite dincoace de Tisa. Aș spune chiar că UDMR devine, tot mai clar, filiala România a Fidesz.

Așadar, tot ce s-a întâmplat în Valea Uzului a fost că s-au cerșit voturi de la maghiari. Cu numărul de scamatorie aferent.

About