În rând cu Londra, Roma și Barcelona. Cluj Waze: „Trafic fluid, cetățeni fericiți”

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     3279 Vizualizări  

Un clujean, Cristian Petrache, propune înființarea unui birou permanent al traficului, care să culeagă informații de pe străzi, să urmărească semafoarele, ba chiar să trimită mesaje pe telefoanele șoferilor, prin aplicația Waze.

“Se propune un birou permanent al traficului, care să controleze și raporteze incidente în trafic. În plus, să realizeze un control semi-automatizat al semafoarelor în timp real, bazat pe informații primite de la WAZE și de la camerele CCTV. Traficul este o problemă continuă și diferită în funcție de oraș/vreme/perioadă a anului. Nu pot exista soluții permanente, atâta timp cât traficul se schimbă de la lună la lună. Propun astfel programul ”Connected Citizens” de la Waze, unde primăriile pot beneficia de date exacte în timp real de la această aplicație. De asemenea, se pot furniza statistici periodice legate de trafic și numărul de autoturisme. Programul WAZE se adresează strict instituțiilor guvernamentale. Astfel, Centrul de comandă trafic Cluj crește eficiența rețelei actuale de drumuri, prelucrează date ce pot duce la refacerea unor intersecții, ajută la eficientizarea numărului și traseelor de transport în comun, creează modele de predicție de trafic pentru viitor”, arată Petrache, care a depus acest proiect în cadrul programului de bugetare participativă. 

Clujeanul crede că circulația din oraș va fi astfel mult îmbunătățită. “Trafic fluid, cetățeni mai fericiți. Până acum, 14 orașe sunt conectate în Europa (72 în întreaga lume) în programul WAZE. În funcție de digitalizarea semafoarelor, sistemul crește eficiența structurii rutiere actuale. Datele colectate nu afectează traficul (vezi ultimul studiu trafic care a dus la blocaje majore). Datele colectate ajută la refacerea sau îmbunătățirea străzilor și intersecțiilor. Problemele din trafic (reparații, accidente, ambuteiaje) sunt accesibile instant șoferilor prin aplicație. Centrul de comandă poate trimite MESAJE TEXT în timp real în aplicație participanților la trafic. Eficiență în trafic înseamnă și reducerea noxelor. Intervenția echipajelor de urgență se face mult mai rapid și eficient. Sistemul de transport în comun se poate adapta în timp real în funcție de datele din trafic”, a scris Cristian Petrache.

Iată ce țări sau orașe europene au recurs la sprijinul aplicației Waze:

 1. Belgia – orașul Gent
 2. Estonia (proiectul național Smart Roads)
 3. Franța – orașul Var
 4. Franța – compania de autostrăzi
 5. Ungaria – compania de transport local din Budapesta
 6. Letonia – capitala Riga
 7. Letonia – compania de drumuri
 8. Lituania – compania de drumuri
 9. Olanda – centrul de date pentru informații din trafic
 10. Polonia – Direcția de drumuri și poduri a Primăriei Chorzow
 11. Portugalia – autoritatea de taxare a autostrăzilor
 12. Italia – centrul de mobilitate al capitalei Romei
 13. Spania – administrația regiunii Catalonia
 14. Marea Britanie – capitala Londra

Dacă ne referim la CCTV, Clujul are sute de camere video în oraș. Toate marile intersecții sunt acoperite de Big Brother. În urmă cu doi ani, Poliția Locală a intenționat să dea amenzi pentru trecere pe roșu și blocarea autostrăzilor, folosindu-se de aceste camere. S-a făcut inclusiv o analiză de legalitate, care a arătat că inițiativa poate fi pusă în practică. Primarul Emil Boc s-a opus însă, iar camerele sunt folosite acum doar pentru a se înregistra accidentele care se petrec în aceste intersecții. 

About