Unde s-a dorit amenajarea unui HELIPORT, pentru urgențele medicale

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     1177 Vizualizări  

Conducerea Unității de Primiri Urgențe (UPU) a solicitat realizarea unui heliport în zona centrală a Clujului și a găsit inclusiv locul. Este vorba despre acoperișul parkingului Primăriei. Municipalitatea a fost de acord cu soluția propusă de cei de la UPU. Cu un mimim de efort, pe imobil s-ar fi putut amenaja heliportul, mai ales că imobilul are o structură rezistentă.

Numai că demersurile au fost aterizate forțat. Comisia de momumente istorice a considerat că locul nu este bine ales și s-a opus proiectului.

Astfel, elicopterele cu pacienți grav bolnavi sau răniți aterizează în continuare la aeroport, de unde sunt aduși cu ambulanța.

Există și cazuri în care medicii preferă să nici nu mai apeleze la aparate de zbor, considerând că e mai eficient ca pacientul să fie transportat cu salvarea. În acest moment, nu există niciun alt amplasament agreat pentru elicopterele SMURD, în Cluj-Napoca. Nici stadionul, care e în pericol să rămână fără acoperiș, nici parcarea din fața Sălii Sporturilor, ocupată acum de mașini parcate, nu pot să ofere cele câteva minute în plus unui pacient pentru care fiecare secundă este vitală.

Pe de altă parte, acoperișul parkingului este acel loc pe care nu se mai poate face nimic. În urmă cu doi ani, Comisia de monumente istorice s-a opus și proiectului de construire a unui etaj de birouri deasupra imobilului lipit de Primărie.

About