“Hai să facem treabă, România!” Uite treaba românească VIDEO

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     2023 Vizualizări.  

Strada Clinicilor este în plin centrul Clujului, iar acolo tronează un gard urât și verde. Un șantier care trebuia să se apropie de finalizare, dar care este încă tot la început. În ritmul în care vine finanțarea guvernamentală, ar putea rămâne așa încă 20 de ani. Iar asta pentru că, la București, nu se înțelege cum de la Cluj o bibliotecă poate fi supraaglomerată.

Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” a pornit un proiect curajos. O clădire de 8.200 de metri pătrați, cu parcare subterană, demisol, parter, trei etaje – “Depozit de carte cu acces la raft”.

Imagini cu șantierul și un interviu cu Valentin Orga, directorul BCU, găsiți pe vlogul Lespuc le spune.

Nevoia de extindere este limpede: studenții se înghesuie în actuala clădire a BCU chiar și când nu sunt în sesiune. Ca ultimă măsură, conducerea a decis să deschidă și duminica. Investiția totală ajunge la aproape 29 de milioane de lei. Această sumă a fost aprobată și asumată de Ministerul Educației, care acum nu mai găsește bani să trimită la Cluj. Până în prezent s-au cheltuit 5,2 milioane de lei și construcția este la stadiul de fundație. În 2018 au venit 1,2 milioane de lei, cu multe insistențe. În ritmul acesta, imobilul va fi terminat peste 20 de ani. Fundația abandonată se află fix sub un mesh uriaș cu Simona Halep: “Hai să facem treabă, România!”

„Cei de la minister judecă acum după sălile goale ale altor biblioteci”

„Azi a fost (și este) plină ochi biblioteca, deși e zi liberă”, spunea ieri Valentin Orga, directorul BCU. “Am decis să deschidem și duminica o parte din săli. Angajații au acceptat să vină la serviciu neplătiți. Vor primi în schimb zile libere. Din păcate, cei de la minister judecă acum după sălile goale ale altor biblioteci. Ideea acestei investiții e din 2011. Prima încercare de a construi clădirea a avut loc în 2012, dar au apărut unele probleme în timpul licitației, iar proiectul a fost temporar abandonat. În 2015, fostul director, domnul Doru Radosav, a găsit sprijin la Ministerul Educației să fie introdus proiectul pe lista de investiții.

Am primit bani în 2017 și 2018, dar suma de anul trecut a fost de 850.000 de lei, la care pe final de an am reușit să mai adăugăm 350.000. Noroc că constructorul, TCI Contractor General, este o firmă din Cluj și ne înțelege, ba chiar a realizat o parte din lucrări pe cheltuiala sa. Ne-am dorit să avem clădirea anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de învățământ universitar românesc la Cluj. Am fi fericiți acum ca în 2020 să o avem la roșu măcar. Atunci vom sărbători inaugurarea oficială a universității clujene”, a mai subliniat Valentin Orga.

Imobilul ar urma să aibă circa 45 de locuri de parcare în subteran, pe două nivele.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.