„Gemenii”! Penalul de la Florești și incompatibilul de la Baciu

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 lunã în urmã     3651 Vizualizări  

Lupta pentru putere capătă accente disperate în cazul unora dintre candidați. Sunt acei oameni pentru care esența vieții stă în stiloul cu care semnează decizii. Se poate și fără? Uite, Dragnea nu mai semnează nimic de ceva vreme.

Avem și în Cluj situații interesante. Primarul din Florești, condamnat penal în primă instanță, și fostul edil-șef din Baciu, declarat incompatibil de ANI. “Gemenii” Horia Șulea și Florin Mureșan.

Amândoi candidează la primării ca independenți. Șulea a fost dat afară din PNL, Mureșan nu a fost lăsat să candideze din partea PSD. După ce au fost “jde ani” în partide, gemenii au devenit brusc anti-sistem. Nici nouă nu ne plac partidele, imaginea de concurenți la Ciolaniada pe care și-au creat-o politicienii, însă cei mai mulți dintre noi nu am făcut parte din ele. Le-am “admirat” gardurile de afară. 

În cazul domnilor de la Florești și Baciu, știți vorba, strugurii sunt acri. Dacă i-am pune la detectorul de minciuni, am afla că și-ar dona un rinichi ca să fie susținuți de o mașinărie serioasă de partid la aceste locale.

Politica este o marfă. Se vinde și se promovează ca orice produs. “Marfa” Horia Șulea se auto-propune anul acesta cu sloganul “oameni, nu partide”. “Cred cu tărie că într-o comunitate, OAMENII, nu partidele, gândesc, muncesc, au viziune și curaj. Conlucrarea și parteneriatele dintre OAMENI aduc plus valoare vieții comunităților”, scria Șulea pe Facebook, zilele trecute. Mergem înapoi, în 2016, tot pe pagina sa. “Astăzi doar liberalii se pot mândri că au scris istorie adevarată!”, este una dintre postări. Atunci se făcea alt marketing politic. Uite alta: “Votul de acum doi ani a demonstrat că Floreștiul este de dreapta aproape fără excepție!” (cu referire la victoria lui Iohannis la “prezidențiale”). Ups. Dacă Floreștiul e de dreapta, ce ne facem, domnule primar, având în vedere că sunteți susținut (și) de PSD?

La Florești tocmai se inaugurează un parc. Excepțional! Dar acum nu mai este vorba despre activitate, ci despre moralitate.

Alt “vânzător”, aceeași metodă de marketing politic. “Dragii mei Băceni! Vă mulțumesc că în acești aproape doi ani de persecuție ați fost alături de mine! Mi-ați dat putere din tăria voastră tăcută și aspră. Astfel am putut să rezist la toate „cuțitele” băgate în spate de cei pe care i-am ajutat și i-am cinstit la masa mea. Care m-au denunțat ca in vremea stalinismului și m-au înlăturat din funcția de primar, ca să nu îmi pot duce proiectele începute la capăt. Haideți să-i mai batem odată pe ăștia care ne-au făcut copiii să pună oceane și mii de kilometri între ei și dorul nostru. Haideți să le arătăm copiilor noștri că ne recâștigăm puterea. Că noi îi facem bogați și importanți pe politrucii ăștia siniștri. Haideți să le arătăm copiilor noștri că pot veni acasă să schimbe România în bine! Haideți să batem PNL și PSD în Baciu!”, a postat ieri Mureșan pe Facebook. Biroul electoral i-a refuzat candidatura, dar fostul primar a contestat în instanță. Acum poate candida, însă nu poate fi primar. Râdem sau plângem?

Horia Șulea va avea înfățișarea la apel în 30 septembrie; statistica spune că șansele de a fi menținută condamnarea din primă instanță sunt mai mari decât pentru infirmarea ei. Trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Dacă va ieși primar, probabil că floreștenii vor avea din nou alegeri anul viitor. 

Florin Mureșan mai are doi ani în care nu poate ocupa funcții publice. Dacă iese din joben, va fi doar un exercițiu de ego pentru el, respectiv o știre națională negativă despre Baciu.

Este fair, față de locuitorii celor două comune, să fie puși în situația aceasta? „Votează-mă și apoi mai vedem noi”.

Pentru ei, o vorbă: există viață și fără stiloul cu care semnați, domnilor. O trăim noi, ceilalți.

About