GALERIE FOTO & VIDEO. Clujenii nu mai rezistă: vor plaja de pe malul Someșului înainte de finalizarea lucrărilor

Autor  Tudor Știrbu   în       1 lunã în urmã     1728 Vizualizări.  

Clujenii obișnuiți cu vechea plajă de pe malul Someșului Mic pare că și-au pierdut răbdarea până la finalizarea lucrărilor. Unii dintre ei, ignorând mesajele afișate pe gardurile metalice cu „Accesul persoanelor străine în șantier strict interzis!”, și-au pus cearșaful și celelalte acareturi pe nisipul de pe malul Someșului și s-au așezat la plajă. 

Duminică, înainte de orele prânzului, trei clujeni, o doamnă și doi domni, se desfătau la soare pe plaja încă nefinalizată din capătul cartierului Grigorescu.

Fotografii de azi. Chiar dacă nu se vede prea bine, vă spunem noi: sunt trei persoane care s-au strecurat dincolo de garduri și s-au întins la soare, pe nisipul de pe malul Someșului. Foto: Media9

Un alt domn se „prăjea” la soare pe faleză, iar câțiva se plimbau agale pe mal.

Domnul respectiv este, în poza asta, chiar pe mijlocul falezei. 

Probabil că au găsit o breșă și s-au strecurat dincolo de gardurile amplasate în jurul șantierului. Și poate că au fost inspirați și de postarea unei domnișoare din urmă cu mai bine de o săptămână de pe Facebook, care anunța: „Plaja inaugurată azi… Neoficial”. 

Media9 a scris despre asta aici: Mamaia Clujului. Nu mai mergem la mare să facem plajă: a venit plaja la noi!

Pe de altă parte, e foarte posibil ca, după vizita reporterului Media9 pe malul Someșului, numărul lor să fi crescut. Vremea ține zilele acestea cu cei care iubesc soarele.

Plaja arată din ce în ce mai bine

Este adevărat, plaja dinspre cartierul Grigorescu arată din ce în ce mai bine. Este o porțiune destul de lată, cea cuprinsă între vechea pasarelă care face legătura între cartierele Mănăștur și Grigorescu până la podul cu zodii, care s-a extins cu ocazia proiectului „Rethinking Someș”. Sunt cam 200 de metri liniari cu nisip, unde lățimea plajei trece de zece metri prin unele locuri.

Când se vor încheia lucrările pe malul Someșului Mic

Dacă e să ne referim la finalizarea lucrărilor, sunt niște controverse. Inițial, primarul Emil Boc a spus că malul stâng al Someșului, în Grigorescu, are termen de finalizare parțial în 2022. S-a răzgândit mai apoi, a „împachetat” proiectul de pe ambele maluri și a dat ca moment de încheiere a lucrărilor 2023.

Panoul amplasat pe malul Someșului (foto jos) arată că termenul de finalizare este 30 aprilie 2023.

123.696.371

de lei reprezintă valoarea totală a proiectului, din care 77.764.698 de lei este contribuția Uniunii Europene.

Întreg obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu, dar și a străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina.

Proiectul continuă în zona parcurilor Feroviarilor și Armătura. Valoarea totală a proiectului este de 123.696.371 de lei, din care 77.674.398 de lei este contribuția Uniunii Europene.

„Rethinking Someș” este un proiect realizat de către firma Practica, din Spania, câștigătoarea concursului internațional de soluții. Lucrările sunt realizate de asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.