FOTO Mamaia Clujului. Nu mai mergem la mare să facem plajă: a venit plaja la noi!

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     30475 Vizualizări.  

Pe Facebook s-a bucurat de multe like-uri postarea unei doamne/domnisoare. Alături de fotografia de mai sus dânsa a scris: “Plaja inaugurată azi… Neoficial”. Dacă nu se vede suficient de bine, vă spunem noi: este o persoană care s-a strecurat dincolo de garduri și s-a întins la soare, pe nisipul de pe malul Someșului.

Este adevărat, plaja din Grigorescu arată din ce în ce mai bine. Este o porțiune care s-a extins cu ocazia proiectului „Rethinking Someș”. În zona de peste Someș de parcurile Rozelor și Iuliu Hațieganu este o zonă de peste 200 de metri liniari cu nisip; lățimea plajei trece de zece metri în unele locuri. Dacă ați vizitat plaje de pe malul unor mări știți că se poate și mai rău decât în Grigorescu; doar că aici suntem pe malul unui râu.

Fotografiile sunt de astăzi și arată că “Mamaia Clujului” este aproape gata. Până să intre acolo oamenii, se vor bucura probabil pisicile vagaboande.

Există o controversă legată de finalizarea lucrărilor. Primarul Emil Boc a spus că malul stâng al Someșului, în Grigorescu, are termen de finalizare parțial în 2022. S-a răzgândit mai apoi, a “împachetat” proiectul de pe ambele maluri și a dat ca moment de încheie a lucrărilor luna iunie 2023.

Întreg obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu, dar și a străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina. Proiectul continuă în zona parcurilor Feroviarilor și Armătura.

„Rethinking Someș” este un proiect realizat de către firma Practica, din Spania, câștigătoarea concursului internațional de soluții. Lucrările sunt realizate de asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services.

Valoarea lucrărilor este de peste 22 de milioane de euro. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.