Fond de 140 de miliarde de forinți cu care Ungaria cumpără terenuri în afara granițelor sale

Autor  Sorin Tolan   în       2 saptãmâni în urmã     997 Vizualizări  

Știți povestea cu hotelul Melody, cumpărat de o fundație maghiară. Știți de Poarta Vieneză. Știți de interesul Ungariei pentru hotelul Continental. Deci avem o imagine cu clădirile, iar acum aflăm că țara vecină cumpără și terenuri agricole în străinătate.

Premierul Viktor Orbán l-a însărcinat săptămâna trecută pe ministrul de Externe Péter Szijjártó să înființeze Fondul de capital privat al terenurilor agricole până la sfârșitul lui septembrie, care își propune să cumpere teren arabil în regiunea Europei Centrale și de Est. Conform regulamentului, acest lucru ar crea „bazele extinderii internaționale a întreprinderilor agricole interne”. 

Bugetul noului fond este de 400 milioane EUR (~ 143,8 miliarde HUF). 70% din acești bani, adică 280 de milioane de euro (~ 100 miliarde de forinți), sunt furnizați de statul maghiar din buget. Proprietara fondului este banca de stat Eximbank.

Deocamdată nu se specifică unde ar fi cumpărate terenuri în regiunea Europei Centrale și de Est, dar legislația din România permite acest lucru. Potrivit unui studiu din 2015, realizat de Parlamentul European, 40% din suprafețele arabile din țara noastră au intrat deja în proprietate străină. 

About