FOTO. Familia Căpușan își face clinică medicală în Bună Ziua. Donează aproape un milion de euro Primăriei

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     30210 Vizualizări.  

Clădiri noi propuse pe strada Bună Ziua, moderne, cu multă sticlă și cu o formă aparte. Planul urbanistic zonal va fi dezbătut luni, în ședința tehnică de urbanism. Beneficiara investiției este familia Căpușan, omul de afaceri Chimu Căpușan este cunoscut drept unul dintre marii dezvoltatori imobiliari ai Clujului. Dacă nu cel mai mare.

7.248

de metri pătrați deține compania Elite Grup, a familiei Căpușan, pe strada Bună Ziua. Sunt două parcele, chiar lângă Bonjour Residence, ansamblu dezvoltat tot de către Chimu Căpușan.

S-a decis! Citește și:

I s-a aprobat clinica din Bună Ziua. Victorie de etapă pentru Chimu Căpușan


Clădirea principală a fost gândită cu două niveluri de subsol, demisol, parter și patru etaje. A doua, mai redusă ca dimensiuni, va fi cu cinci etaje.

La subsol vor fi parcări, la parter urmează să se realizeze spații comerciale, așteptați-vă la un nou magazin Nobila Casa, iar la etaj vor fi birouri și, preponderent, spații medicale. Va exista și o dotare publică: o creșă pentru copiii din zonă, iar Elite Grup pune la dispoziție suprafața de teren necesară.

De altfel, dacă vorbim despre donații, documentația cuprinde un calcul al investițiilor pe care familia Căpușan urmează să le facă în beneficiul locuitorilor zonei: terenul de creșă costă 473.000 de euro, spațiul verde de aproape 1.000 de metri pătrați, cu acces public nelimitat, are o valoare de 336.000 de euro, iar 535 de metri pătrați de drumuri valorează aproximativ 95.000 de euro. Totalul trece de 900.000 de euro.

Clădirile propuse vor fi înierbate. Pe acoperișul clinicii ar urma să fie amenajată o terasă de alimentație publică.

131

de parcări auto și 108 de locuri de parcare pentru biciclete urmează să fie amenajate pe terenul deținut de Elite Grup în Bună Ziua.

Proiectant este biroul clujean TransForm. Arhitecții arată, în documentație, că noua dezvoltare nu va avea un impact major asupra traficului. Așa cum se cunoaște, construcțiile din zona Bună Ziua sunt momentan blocate din motive de trafic, la fel ca pe strada Brâncuși sau ca întregul cartier Borhanci.

“Din punct de vedere a traficului, funcțiunile nou propuse-nonrezidențiale vor avea un impact redus asupra traficului general din zonă. În primul rând, funcțiunile de birouri, de comerț, medicale și învățământ propuse vin să suplinească deficitul de funcțiuni de interes public ale zonei, prin aceasta în mod implicit reducându-se navetele zilnice obligatorii ale locuitorilor din cartierul Bună-Ziua. În al 2-lea rând, traficul posibil generat de funcțiunea de birouri implică utilizarea străzii Bună Ziua, preponderent în afara intervalelor de timp în care se produce aglomerație din suprapunerea cu naveta zilnică a rezidenților spre si dinspre locurile de muncă”, spun proiectanții.

Momentan, pe terenul propus spre dezvoltare parchează numeroși locuitori din zonă, cărora Căpușan le-a permis acest lucru. Acum, aceștia se revoltă și cer păstrarea parcării.

Proiectul va fi dezbătut de urbaniști, care au posibilitatea să ceară unele modificări la proiect. Dacă va primi avizul favorabil al arhitectului șef, urmează faza de obținere a unei hotărâri de consiliu local și cea a autorizării.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.