EXCLUSIV. Primul din 24! A sosit cel dintâi tramvai mov cumpărat de Cluj de la Astra Arad / FOTO + VIDEO

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     17685 Vizualizări.  

Luni, ora 21:49. Un convoi cu antemergător parchează în dreptul Metro. Are voie să intre în municipiu abia la 23:00, așa că mai are de așteptat. Convoiul transportă primul tramvai produs de Astra Vagoane Călători Arad, sub licență Siemens, care va circula pe șinele Clujului.

Printre persoanele care însoțesc acest tramvai Imperio – vopsit cum altfel decât mov și gri – se află și directorul general al Astra Vagoane Călători, Vasile Diaconescu. „Este considerat unul dintre cele mai moderne tramvaie, pentru că are boghiurile în centrul de greutate al vagonului, gradul de uzură este incomparabil cu orice alt tip de tramvai. Să sperăm că toată lumea va fi mulțumită”, spunearădeanul. Vedeți mai jos un scurt interviu, în care Vasile Diaconescu prezintă produsul realizat la Arad.

Tramvaiul urma să fie descărcat la capătul de linie Bucium, în noaptea de luni spre marți, și să meargă pe șine până la depoul de pe Bulevardul Muncii. Va intra în teste, iar pentru început locul persoanelor urmează să fie luat de saci de nisip.

„Ar fi trebuit să vină de câteva luni, dar au existat o serie de întârzieri. Este bine că încep să ajungă la Cluj și așteptăm cu interes testele”, a afirmat Liviu Neag, directorul Companiei de Transport (CTP) Cluj.

În interviul exclusiv acordat pentru Media9, Vasile Diaconescu menționează că luna viitoare vor mai fi aduse la Cluj două tramvaie. Ar urma să se adune la depoul de pe Bulevardul Muncii mai mult de șase, câte se anunțase, până la finalul acestui an, iar toate 24 ar putea ajunge pe malul Someșului Mic până în vara anului viitor.

Astra Arad a fost declarată câştigătoarea licitaţiei organizate de Primăria Cluj-Napoca privind livrarea a 24 de tramvaie noi. Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. Preţul unui singur tramvai este de circa 1,95 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor necesari pentru această achiziţie provin din fonduri europene nerambursabile. Arădenii au mai livrat Clujului, în trecut, și troleibuze.

Tramvaie Imperio sub licenţă Siemens circulă în prezent în două orașe din România, la Arad și Oradea.

Imperio este primul tramvai modern, cu podea 100% joasă, produs în România. Este produs în cooperare cu firma Siemens şi are un design modern. Vehiculul poate transporta 300 de călători, din care 120 de pe scaune. Are toate dotările moderne, inclusiv rețea de internet wireless și consum redus de energie.

Clujul mai are patru tramvaie mov moderne, marca PESA, din Polonia, cumpărate în 2012. Și atunci a existat un contract cadru și urma să se cumpere 12 tramvaie, dar comanda s-a oprit la patru bucăți.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.