EXCLUSIV. L-am găsit! El este clujeanul care a câștigat Olimpiada internațională de matematică alături de Nicușor Dan. Povestea lui este fabuloasă
La mijlocul anului trecut, site-urile ziarelor centrale și posturile TV publicau știrea potrivit căreia Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, câștigase, în 1988, Olimpiada internațională de matematică. Edilul-șef al Bucureștiului era invitat la televiziuni să rezolve problemele de la olimpiadă. Și s-a descurcat de minune!
Dar Nicușor Dan n-a fost singurul român care să fi câștigat în 1988 olimpiada internațională. Media9 a aflat că la ediția din acel an, desfășurată la Canberra, Australia, un alt român a luat punctajul maxim („perfect score”- scor perfect, n.r.), fiind și el câștigătorul olimpiadei.
Este vorba despre clujeanul Adrian Vasiu. Media9 i-a aflat povestea și a stat de vorba și cu alți concurenți ai acelei ediții.
Adrian Vasiu, patru olimpiade cu punctajul maxim
Adrian Vasiu are 52 de ani și a emigrat din România în 1991. S-a născut în Cluj, a făcut școala generală și prima treaptă de liceu în cartierul Gheorgheni, iar clasele a XI-a și a XII-a la Liceul de Informatică.
A fost un elev excepțional la matematică. „Am participat la două olimpiade balcanice în 1987, la Atena – Grecia, și în 1988, la Nicosia – Cipru, respectiv la două olimpiade internaționale, la Havana – Cuba, în 1987, și Canberra – Australia în 1988″, a rememorat Vasiu.
În 1991, a absolvit Facultatea de Matematică la UBB Cluj, însă datorită rezultatelor extraordinare obținute până în ultimul an de liceu, a făcut trei ani din patru, fiind admis apoi la celebra Universitate Princeton din Statele Unite ale Americii. Aici și-a făcut și doctoratul.
Adrian Vasiu și-a luat doctoratul la Universitatea Princeton și a predat la alte prestigioase universități din Europa și Statele Unite ale Americii. Foto: Arhiva personală
Scorul perfect: 42
„La toate cele patru olimpiade am luat scorul perfect: 42 de puncte. Este o diferență mare în a fi câștigătorul unei olimpiade și a fi medaliat cu aur. Medaliații cu aur sunt 12%. Dacă sunt 600 de participanți din 100 de țări, fiecare țară cu șase elevi, atunci 50 de oameni primesc medalia de aur.
Dar câștigătorul sau câștigătorii sunt cei care iau punctajul maxim, scorul perfect. Eu la toate cele patru olimpiade am avut punctajul maxim”, a declarat, pentru Media9, Adrian Vasiu.
La Olimpiada internațională de matematică din 1988 de la Canberra, clujeanul, care acum este cercetător în algebră – matematică la Universitatea Binghampton din Statele Unite ale Americii, a luat punctajul maxim împreună cu Nicușor Dan, un chinez, un vietnamez și un rus.
Adrian Vasiu, în clasa a XII-a. Foto: Arhiva personală
Un coleg mi-a zis odată: „Adrian, tu ești cel mai inteligent om din lume!”
„La Havana, cu un înainte, au fost 22 de elevi care au obținut punctajul maxim, dar în Australia a fost mult mai greu. Dacă aș putea să mai fac acum problemele de atunci? Hmm, nu știu, mi-am pierdut antrenamentul. Nu cred că le-aș rezolva în patru ore și jumătate ca atunci. Poate dacă îmi amintesc trick-ul pe care l-am folosit, atunci le-aș putea face în timpul ăsta”, a explicat profesorul clujean.
Medalia de aur de la Havana. Foto: Arhiva personală
Media9 l-a rugat pe fostul olimpic la matematică să rememoreze momente din viața sa de licean și de student la Cluj. „Eu am făcut liceul de patru ani în doi ani, cel mult. Eram foarte mult plecat la loturile naționale sau în taberele de matematică. Eram bun la sport, la engleză, la fizică, geografie, dar slab la franceză, de exemplu, unde am luat 5.
Îmi amintesc că, în clasa a VIII-a, am avut 9,99 media generală, am avut o singură medie de 9 care m-a împiedicat să fac 10. În școală sau la liceu, unii dintre colegi aveau nevoie de mine. Țin minte că unul dintre ei mi-a spus odată: <Adrian, tu ești cel mai inteligent om din lume!>. Și mi-a spus-o cu o convingere foarte clară!”, a mai declarat cercetătorul clujean.
Medalia de aur de la Canberra. Foto: Arhiva personală
Coleg de cameră cu Nicușor Dan
„Cum a fost relația cu Nicușor Dan în acea perioadă?”, l-a întrebat Media9 pe matematicianul clujean. „Pe Nicușor Dan l-am cunoscut încă din clasa a IX-a, că mergeam în tabere de pregătire pentru olimpiade. Ne selectau din primii zece din țară. Am fost coleg de cameră și am petrecut multe nopți împreună.
Dacă mă așteptam să câștig? Sigur că da! Eram formidabil de bine pregătit, fără nicio laudă! Păi la selecția la nivel național, era o diferență foarte mare. Eu am avut 95 de puncte, iar cel de pe locul doi, adică Nicușor Dan, 75 de puncte. Diferență uriașă de calificare! Eram un fel de căpitan de echipă”, a mai spus, pentru Media9, Adrian Vasiu.
El a mai spus că n-a mai ținut legătura cu Nicușor Dan, mai ales că în ultimii 15 ani a stat, în total, în România, 15-20 de zile și a aflat de la la reporterul site-ului Media9 că fostul său coleg de cameră conduce Capitala. „E primar general? Bravo lui, bravo lui! Cred că merita asta!”.
Pentru rezultatele excepționale obținute la olimpiadele balcanice și internaționale de matematică, Adrian Vasiu a fost recompensat de statul român cu două excursii, una în Polonia, alta în Germania de Est, fiecare costând în jur de 3.000 de lei.
Intră pe acest link și vezi CV-ul impresionant al profesorului clujean Adrian Vasiu.
Andrei Rădulescu Banu: „A fost o experiență extraordinară!”
Un alt român care a concurat la Olimpiada internațională de matematică din Australia din 1988 este Andrei Banu Rădulescu (50 de ani). Acesta a absolvit Liceul „Mihai Viteazu” din Capitală, iar la olimpiada din Canberra a luat 30 de puncte și medalia de argint.
„Mi-a rămas o amintire dinainte de olimpiadă. Nouă, celor care urma să mergem la olimpiadă, ne-au făcut niște sacouri. Erau niște haine foarte frumoase, de foarte bună calitate. Însă cu două-trei zile înainte de a pleca în Australia, ne-au călcat hoții și ne-au furat două-trei sacouri. Ei, atunci a fost o problemă, care a fost rezolvată: ne-au făcut rost de alte sacouri. Iar în Australia ne-am putut prezenta în ținuta asta. Țin minte că noi am fost singurii care ne-am prezentat cu sacou”, povestește fostul medaliat la olimpiadă.
„Dincolo de concursul în sine, a fost o experiență extraordinară! Am stat două săptămâni, iar de noi s-a ocupat o tânără cam de vârsta noastră. Îmi amintesc că am făcut 5 din cele 7 probleme. A fost greu, dar foarte frumos!”, a declarat, pentru Media9, Andrei Rădulescu Banu (foto sus).
N-a fost recompensat pentru rezultatele obținute, dar spune că recompensa a venit după ce s-a-ntors acasă, în România, când, la liceu, majoritatea colegilor îl priveau cu admirație.
După terminarea studiilor în România, Andrei Rădulescu Banu a emigrat, la rândul său, în Statele Unite ale Americii. Are un doctorat la celebra universitate Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în prezent este inginer în robotică.
Octavian Fărcășanu s-a pregătit pentru olimpiadă încă din clasa a VII-a
Medaliat cu argint la aceeași olimpiadă a fost Octavian Petre Fărcășanu. Acesta a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova în 1988, a participat la olimpiadele de matematică încă din clasa a VII-a, iar în a XII-a a fost selecționat pentru Olimpiada internațională de matematică din Australia.
„Adrian Vasiu, Nicușor Dan și Andrei Moroianu sunt de nota A, medalia de aur, eu am fost de nota B, sunt conștient de asta. Am fost bun la matematică, dar nu de linia întâi, cum e Nicușor Dan. Cum am ajuns acolo? M-am pregătit la matematică încă din clasa a VII-a. Am participat la cercuri și tabere de matematică. A fost și o investiție din partea părinților mei. La Craiova, pe vremea când eram elev, s-a creat o efervescență în jurul lui Luis Funar, care era cu 5-6 ani mai mare decât mine și era un geniu în matematică. Era ca un vapor mare care lasă în urma sa un siaj, iar după el apar niște vaporașe mai mici, printre care și subsemnatul”, rememorează, cu modestie, pentru Media9, Octavian Petre Fărcășanu. La Olimpiada de la Canberra, el a luat medalia de argint cu 30 de puncte.
Octavian Petre Fărcășanu a emigrat în Statele Unite ale Americii. A studiat la Universitatea Texas din Dallas, a fost Open-End Product Manager la Morningstar Inc. din Chicago, Illinois, iar acum lucrează în tehnologie, fiind Director of Site Reliability Engineering at Relativity.
Andrei Moroianu, de două ori punctaj maxim
Andrei Moroianu a participat de trei ori la Olimpiada internațională de matematică, unde a obtinut medalie de aur cu punctaj maxim în 1987 și 1989 și medalie de argint în 1988. Este fratele lui Sergiu Moroianu, și el un matematician strălucit, căsătorit cu Clotilde Armand.
Foto: Oberwolfach Photo Normal
Andrei Moroianu (foto stânga) a studiat la École Normale Supérieure în perioada 1992 – 1995, a fost cercetator științific la Humboldt Universität, Berlin, dupa care cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franța, Invited Assistant Professor pentru un an la The State University of New York at Stony Brook (SUNY at Stony Brook).
Din 2001 a revenit la CNRS, unde, începând din 2012, este director de cercetare. De asemenea, din 2004 Andrei Moroianu este profesor la École Polytechnique.
Un singur român a obținut „scor perfect” la trei olimpiade internaționale de matematică
La Olimpiada internațională de matematică din 1988, de la Canberra, Australia, au participat șase elevi români: doi dintre ei, Adrian Vasiu și Nicușor Dan, au luat scorul perfect, iar ceilalți patru, Andrei Banu Rădulescu, Octavian Petre Fărcășanu, Andrei Moroianu și Florin Belgun, au fost medaliați cu argint.
În afară de Nicușor Dan (în 1987 și în 1988), „scor perfect” la două ediții ale olimpiadelor internaționale de matematică au mai obținut Daniel Tătaru (în 1984 si 1985), Dan Voiculescu (1966 și 1967). Ciprian Manolescu este singurul român care a obținut „scor perfect” la trei olimpiade internaționale de matematică, în 1995, 1996 și 1997.
Reporterul site-ului Media9 a încercat să ia legătura cu Nicușor Dan pentru o scurtă declarație, i-a trimis și un SMS în acest sens, însă acesta n-a răspuns. În imagine, actualul primar general al Capitalei, rezolvând una din problemele primite la olimpiadă. Foto: republica.ro